Guvernul a aprobat, miercuri, legislaţia necesară acordării sumei de 10.000 de lei medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii, imputerniciţi pentru efectuarea acţiunilor sanitare-veterinare publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul a aprobat astăzi, 22.07.2020, cadrul legal primar referitor la condiţiile în care poate fi acordată suma lunară de 10.000 lei, exclusiv TVA, stabilită de Legea nr. 236/2019, pentru beneficiarii contractelor încheiate în vederea realizării activităţilor sanitar-veterinare publice. Această soluţie legislativă este rezultatul consultărilor avute de premierul Ludovic Orban şi conducerea ANSVSA cu reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari, forurilor asociative şi patronatului medicilor veterinari”, a transmis, miercuri, ANSVSA.

Sursa citată a precizat că ”urgenţa promovării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului a fost impusă de necesitatea asigurării cadrului legal primar specific pentru contractarea activităţilor sanitar-veterinare publice, în contextul în care este imperativă protejarea sănătăţii animalelor şi siguranţa alimentelor”.

”Menţionam faptul că, de la începutul anului 2020 până în prezent, s-a înregistrat un număr semnificativ de circumscripţii sanitar-veterinare vacante, ceea ce implică consecinţe deosebit de grave pentru garantarea statusului de sănătate al animalelor şi, implicit, sănătăţii publice. Se impune asigurarea asistenţei medicale veterinare care, în lipsă, duce la pierderi economice, iar absenţa supravegherii epidemiologice a animalelor determină pierderea statusului de sănătate al animalelor recunoscut pentru România”, a mai transmis ANSVSA.

De asemenea, modificările şi completările legislative adoptate astăzi de Guvern constituie un instrument util în contextul prevenirii şi combaterii unor epizootii majore (pesta porcină africană, gripa aviară etc).

”Având în vedere faptul că reglementările introduse prin Legea nr. 236/2019 nu puteau fi implementate în totalitate, a fost necesară modificarea şi completarea cadrului legislativ primar, reprezentat de Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004, cu privire la tipul de contract care urmează a fi încheiat între DSVSA judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi medicii veterinari de liberă practică pentru realizarea activităţilor sanitare-veterinare publice şi care trebuie să respecte legislaţia europeană, transpusă în legislaţia naţională”, a mai precizat sursa citată.

Prin modificările adoptate la OG 42/2004, se preconizează asigurarea la nivel naţional a cadrului unitar al activităţilor sanitare-veterinar de interes general şi se stabilesc condiţiile specifice pentru atribuirea, derularea şi încetarea contractelor care au ca obiect aceste activităţi, precum şi condiţii specifice privind decontarea lor.

Prin urmare, modificarea prevederilor art. 15 din OG 42/2004 prin înlocuirea sintagmei ”contract de concesiune pe o durata de 5  ani” cu sintagma ”acord cadru de servicii pe 4 ani” permite punerea în concordanţa cu Legea 98/2016 din domeniul achiziţiilor publice.

De asemenea, s-a introdus, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prevederea ca toţi medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, să poată interveni, prin utilizarea de substanţe tranchilizante, în situaţii de urgenţă – atacuri ale urşilor, lupilor, altor animale – care pun în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor.

Pentru a fi pusă în aplicare noua prevedere legislativă va fi emis un ordin al preşedintelui ANSVSA privind procedura de atribuire a acordurilor cadru de servicii.

Pentru anul 2020, sumele de care vor beneficia medicii veterinari vor fi asigurate prin bugetul ANSVSA.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.