Executivul a aprobat, în şedinţa de marţi, hotărârea pentru aprobarea bugetului rectificat al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, anunţă Ministerul Mediului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Mediului, rectificarea are în vedere susţinerea şi realizarea proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, respectiv asigurarea resurselor financiare pentru:

- Programul privind protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare: valoarea creditelor de angajament de peste 1,8 miliarde de lei pentru lansarea unei sesiuni de depunere a proiectelor vizând dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă, a celor pentru colectarea apelor uzate şi a staţiilor de tratare/epurare a apei, precum şi asigurarea conectării utilizatorilor finali la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare;

- Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu led): valoarea creditelor de angajament se suplimentează cu 500 de milioane de lei;

- Programul privind creşterea eficienţei energetice de înlocuire a becurilor uzate cu becuri led. Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţă cu becuri cu led noi, mai performante din punct de vedere energetic. Scopul programului îl constituie reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuinţe, pentru utilizatorii casnici. Valoarea creditelor de angajament şi a creditelor bugetare este de 400 de milioane de lei.

- Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional: se suplimentează valoarea creditelor bugetare cu peste 97 de milioane de lei pentru plata cererilor de decontare depuse până la sfârşitul anului 2022.

Prin Hotărârea pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, rectificat, au fost alocate sume suplimentare şi pentru alte programe derulate prin AFM, a precizat Ministerul Mediului.

De asemenea, Administraţia Fondului pentru Mediu va implementa două programe de finanţare prevăzute în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv Programul ”Prima conectare”, prevăzut la Capitolul Pilonul I, Tranziţie verde, Componenta C1: Managementul apei, punctul I3. Sprijinirea conectării populaţiei cu venituri mici la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare existente, prin care va fi asigurată branşarea/racordarea gospodăriilor vulnerabile la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare şi Programul de finanţare a instalaţiilor de reciclare a deşeurilor, prevăzut la Capitolul Pilonul I, Tranziţie verde, Componenta C3. Managementul deşeurilor, Subinvestiţia I1.d. Construirea instalaţiilor de reciclare a deşeurilor pentru a îndeplini obiectivele de reciclare din pachetul de economie circulară. Prin acest program va fi asigurată susţinerea financiară a operatorilor economici în vederea creşterii capacităţilor de reciclare a deşeurilor la nivel naţional. Acestea se realizează în baza Acordurilor de implementare încheiate cu MMAP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.