Executivul a adoptat, miercuri, un proiect de ordonanţă privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care vizează transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene (Directiva 2019/904/UE). Prin urmare, actul normativ interzice oficial punerea pe piaţă a unor produse din platic de unică folosinţă, însă aprobarea acestuia pentru a transpune directiva europeană vine după două luni faţă de termenul limită. La finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că nu poate estima ce cantitate de produse din plastic vor fi scoase de pe piaţă. El a mai explicat că vor fi epuizate treptat stocurile şi produsele de plastic vor fi înlocuite cu unele din materiale biodegradabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de ordonanţă adoptat de Guvern poate fi accesat AICI.

Ministrul Mediului a mai spus că magazinele îşi pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piaţă cantităţi noi. Pe lista prooduselor de plastic care vor dispărea treptat de pe piaţă sunt tacâmurile, farguriile, paiele pentru băuturi, beţişoarele pentru urechi şi filtre din plastic pentru tutun.

„Este o zi importantă pentru Ministerul Mediului, este ziua în care Directiva privind plasticul de unică folosinţă este transpusă în legislaţia din România printr-o ordonanţă, ordonanţă care introduce şi în România acele obligaţii care au ca scop reducerea plasticului din natură. S-a constat cu ocazia elaborării mai multor studii la nivel european că majoritatea deşeurilor, de exemplu, din zona maritimă sau din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă şi aici nu vorbim doar de plasticul în sine ci şi de poluarea cu microplastic. De aceea există această Directivă 904 din 2019 care obligă statele membre să ia măsuri pentru reducerea producerii, punerii pe piaţă şi a consumului de produse din plastic de unică folosinţă. Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o ordonanţă care introduce şi în România obligaţiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deşeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă. Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic”, a declarat Tanczos Barna, într-un briefing de presă susţinut miercuri la Palatul Victoria.

El a adăugat că va fi permisă în continuare producţia de plastic, însă produsele respective vor fi puse pe piaţă în afara UE.

Ministrul Mediului a mai precizat că ordonanţa va fi aplicată produselor de plastic de unică folosinţă cum ar fi pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, beţişoare pentru urechi, tacâmuri, furculiţe, cuţite, linguri, beţişoare chinezeşti, farfurii, paie petru băuturi, agitatoare pentru băuturi, beţe de care se ataşează baloane, respectiv recipiente pentru băuturi şi pahare pentru băuturi din polistiren expandat, recipientele pentru băuturile utilizate, pentru a conţine lichide cu o capacitate de până la 3 litri şi produse care pot fi utilizate în combinaţie cu produse de tutun.

„Vorbim de acele filtre care conţin plastic şi pentru retragerea acestora din piaţă va trebui să se implementeze sisteme de transfer al responsabilităţii din partea producătorilor de ţigări , de exemplu. De asemenea, se va aplica şi pungilor de fast-food din plastic subţire”, a explicat Tanczos Barna.

Acesta a mai spus că sunt avute în vedere şi produsele de plastic din materiale plastice oxo-degradabile şi echipamentele de pescuit care conţin plastic.

Obiectivele actului normativ sunt „de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne”, conform notei de fundamentare.
Schimbările pe care le are în vedere proiectul de ordonanţă sunt legate de: „- prevenirea generării de deşeuri şi scăderea cantităţii de deşeuri din plastic de unică utilizare, îmbunătăţind astfel calitatea mediului, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră; - utilizarea de către consumatori a alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă, durabile/care nu conţin plastic; - reducerea consumului pentru pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; - interzicerea introducerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.