Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind Programul geologic naţional, prin care se vor realiza lucrări de prospecţiune în vederea identificării resurselor naturale şi se vor îmbunătăţi bazele de date la nivel central cu privire la potenţialul geologic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Programul are în vedere creşterea gradului de cunoaştere a potenţialului geologic de resurse minerale disponibile la nivel naţional, prin realizarea de lucrări de prospecţiune şi cercetare geologică la nivel naţional. Obiectivele specifice ale Programului vizează: asigurarea datelor necesare bazei de ofertare a lucrărilor de explorare viitoare, actualizarea informaţiilor privind baza de substanţe minerale utile naţionale, furnizarea studiilor/rapoartelor de sinteză de evaluare şi interpretare a informaţiilor, sprijinirea autorităţilor centrale şi locale în fundamentarea programelor de dezvoltare economică viitoare pornind de la baza de materii prime, respectiv de substanţe minerale utile identificate la nivel naţional, regional şi local", informează Guvernul.

Pentru îndeplinirea Programului, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă, va transmite Ministerului Economiei listele cu obiectivele geologice propuse în funcţie de necesităţile şi priorităţile identificate la nivel naţional, după consultarea prealabilă a Ministerului Apelor şi Pădurilor, conform domeniului de competenţă al acestuia.

Fondurile necesare pentru finanţarea Programului se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, care are calitatea de ordonator principal de credite, în limita prevederilor bugetare aprobate anual cu această destinaţie.

Programul geologic la nivel naţional se individualizează şi se concretizează pe obiective. Ministerul Economiei va repartiza pe fiecare obiectiv geologic fondurile alocate anual, conform metodologiei de aplicare a prezentei legi. ANRM va furniza rezultatele privind apele subterane şi Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Implementarea Programului se face etapizat, prin procedură competitivă de ofertare deschisă, transparentă şi nediscriminatorie în condiţii de piaţă, conform legislaţiei specifice achiziţiilor publice.

Lucrările şi bunurile recepţionate vor intra în proprietatea statului şi administrarea Ministerului Economiei, urmând a fi predate către ANRM şi, după caz, Ministerului Apelor şi Pădurilor, pe bază de protocol de predare-primire.

Lucrările de cercetare în domeniul ape subterane potabile şi industriale, pentru activităţile de prospecţiune, explorare, determinare şi evidenţă a resurselor pot fi realizate de titulari pe baza actelor de reglementare emise de Ministerul Mediului şi Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Titularii de contracte au obligaţia remedierii mediului afectat de lucrările de prospecţiune şi explorare, în conformitate cu legislaţia specifică privind refacerea zonelor în care solul, subsolul şi ecosistemele terestre au fost afectate, precum şi cu legislaţia specifică gestionării deşeurilor din industria extractivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.