Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, care creează cadrul legal adecvat implementării şi dezvoltării serviciilor conexe actului medical, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate a accesului fără discriminare, în timp util şi neîntrerupt, la serviciile conexe actului medical şi în mod deosebit al persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin modificările aduse prezentului act normativ se clarifică lista serviciilor conexe actului medical pentru care se autorizează personalul, precum şi a serviciilor conexe actului medical care pot fi furnizate prin cabinete de liberă practică.

”Astfel, serviciile conexe actului medical se pot organiza în cabinete cu sau fără personalitate juridică şi sunt furnizate de persoane autorizate de Ministerul Sănătăţii, altele decât medicii, iar condiţiile de autorizare a persoanelor, pentru practicarea serviciilor conexe actului medical, se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii. Serviciile publice conexe actului medical sunt următoarele: tehnică dentară; biologie, biochimie şi chimie în sistemul sanitar din România; fizică medicală; fizioterapie; psihologie; logopedie; sociologie; optică - optometrie; protezare ortezare; protezare auditivă; audiologie; terapie vocală; nutriţie şi dietetică”, precizează ordonanţa.

Totodată, furnizorii de servicii conexe actului medical trebuie să-şi exercite activitatea în strictă concordanţă cu prescripţiile medicale ale medicului curant, cu nevoile medico-psihosociale ale beneficiarilor şi cu normele legale în vigoare.

De asemenea, au fost clarificate condiţiile ce trebuie îndeplinite de cabinetele publice conexe actului medical cu personalitate juridică.

”Din lista specialităţilor conexe actului medical au fost excluse serviciile de tehnician aparatură medicală, precum şi fizio-kinetoterapeutul şi profesorul de cultură fizică care sunt incluse activităţii de fizioterapeut şi au fost completate cu serviciile de audiologie, terapie vocală, nutriţie şi dietetică. De asemenea, din lista serviciilor conexe actului medical care se pot desfăşura prin cabinete de practică individuală au fost excluse serviciile de biologie, biochimie şi chimie din sistemul de sănătate din România, precum şi cea de fizică medicală”, precizează Guvernul.

”Modificările aduse vor contribui la dezvoltarea, eficienţa şi calitatea serviciilor acordate în domeniul sănătăţii, cu consecinţe pozitive asupra beneficiului public cu privire la asigurarea unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.