Gripa aviară a fost confirmată la două lebede moarte, găsite pe Lacul Bâtca Doamnei din municipiul Piatra Neamţ, iar autorităţile locale au anunţat că se interzice accesul păsărilor domestice pe luciuri de apă, râuri, bălţi şi solicită separarea, în gospodării, a raţelor şi gâştelor de celelalte păsări domestice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al Primăriei Piatra Neamţ, Direcţia Sanitar Veterinară Neamţ a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare la două cadavre de lebădă prelevate din Lacul Bâtca Doamnei, în municipiul Piatra Neamţ.
 
Autorităţile locale recomandă mai multe măsuri pentru a evita răspândirea bolii. 
 
Astfel, este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială. De asemenea, autorităţile locale recomandă separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de restul păsărilor domestice şi evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu au acces păsările sălbatice.
 
Totodată, este interzisă adăpărea păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice, sunt recomandate evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei), prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie, aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea de încălţăminte diferită în spaţiul de creştere a păsărilor domestice sau utilizarea unui amplasament special amenajat pentru dezinfecţia încălţămintei, prevenirea contactului direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele, evitarea introducerii în exploataţiile non-profesionale (gospodării) a păsărilor sălbatice indiferent de context (păsări epuizate fizic, rănite, moarte, vânate).
 
Primăria Piatra Neamţ a anunţat că va fi acordată o atenţie deosebită riscurilor introducerii şi diseminării bolii de către vânători care pot transmite boala de la sălbatic la domestic prin păsări vânate şi prelucrate în exploataţiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare. 
 
De asemenea, cumpărarea de carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre se va face numai din magazine autorizate. 
 
Orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor (îmbolnăviri bruşte, lipsa consumului de furaj şi apă, mortalitate) va fi notificată în regim de urgenţă medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Neamţ (telefon 0233/223259), a precizat Primăria Piatra Neamţ.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.