Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că îşi doreşte ca Legea salarizării unitare să intre în vigoare de la 1 iulie, el spunând despre nemulţumirile faţă de acest proiect că ”e mult spus proteste”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am văzut toate aceste amendamente e puţin spus, proteste cred că e mult spus, având în vedere experienţa pe care Guvernul meu, Guvernul pe care îl conduc o are cu protestele, dar nu vreau să le trimitem în derizoriu. Luăm în considerare tot ceea ce considerăm a fi bun. Încercăm, şi Parlamentul încearcă, să aşeze această piramidă pe o bază corectă, echitabilă, pe care să se poată construi şi retribui munca în conformitate cu responsabilităţile pe care le are fiecare şi mă refer în special, în mod evident, la sectorul bugetar", a spus premierul Sorin Grindeanu, aflat într-o vizită la Institutul de Cercetări Nucleare din Piteşti.

Prim-ministrul a precizat că îşi doreşte ca Legea salarizării să intre în vigoare la 1 iulie.

"A fost parcursă prima etapă, cea de la Senat, într-un ritm bun. Eu sper să fie menţinut acest ritm şi la Camera Deputaţilor. Termenul este sfârşitul acestui trimestru, adică sfârşitul sesiunii parlamentare. Ne dorim ca de la 1 iulie Legea salarizării unitare să intre în vigoare, ceea ce înseamnă câteva săptămâni mai devreme pentru a parcurge toate etapele. N-am niciun fel de semne de îndoială că şi în Camera Deputaţilor va fi acelaşi ritm", a punctat Grindeanu.

Prim-ministrul a menţionat că proiectul Legii salarizării a fost adoptat în Senat şi va intra în dezbatere în Camera Deputaţilor.

”Este un proiect care are avizul pozitiv al Guvernului, cu amendamente. Scopul acestui proiect al salarizării unitare este de a aşeza acea piramidă în mod corect", a subliniat Sorin Grindeanu.

Referitor la faptul că administraţia publică locală nu este cuprinsă în grila de salarizare din proiect, premierul a precizat că toate consiliile locale au libertatea de a stabili cel mai mic şi cel mai mare salariu. "Cel mai mare salariu în cadrul administraţiei publice locale, exceptând primarul, îl are viceprimarul. În acel interval şi calibrându-şi administraţiile locale, ele însele, nivelul de salarizare, ele vor hotărî. Dacă vor hotărî în comune, în oraşe să dea salarii foarte mari şi mare parte din resursele bugetare să meargă pe salarizare, debalansând partea de dezvoltare, partea de investiţii de la fiecare localitate, este o responsabilitate pe care şi-o vor lua cei din Consiliul local, nu primarul”, a spus Grindeanu.

”Dacă, în schimb, vor face un echilibru între ce înseamnă salarii şi partea cealaltă, cea de dezvoltare, eu cred că acesta este modul corect de abordare. Dar este normal ca autorităţile locale să-şi stabilească responsabilităţile în funcţie de provocările pe care fiecare localitate o are", a precizat Sorin Grindeanu.

Aproximativ 650 de primării sau consilii judeţene din întreaga ţară şi-au întrerupt activitatea, miercuri, între orele 8.00 şi 13.00, în semn de nemulţumire faţă de Legea salarizării unitare,a declarat pentru News.ro preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu. El a precizat însă că numărul instituţiilor ai căror angajaţi au protestat, într-un fel sau altul, a fost mai mare.

Proiectul legii salarizării a ajuns la Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă, termenul limită pentru depunerea amendamentelor fiind 29 mai, a anunţat, marţi, la finalul şedinţei Biroului Permanent, secretarul Camerei Ioana Bran (PSD). Comisia pentru muncă urmează să dea raportul, în timp ce Comisia pentru buget şi cea juridică vor fi sesizate pentru avizare. Termenul pentru depunerea amendamentelor este 29 mai, depunerea raportului urmând a avea loc până în 6 iunie. Plenul Senatului a aprobat, marţi, Legea salarizării, cu 85 de voturi ”pentru”, 10 voturi ”împotrivă” şi 12 abţineri. Plenul Senatului a aprobat legea salarizării fără a admite niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de muncă săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.