Persoanele disponibilizate ca urmare a reducerii activităţii Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. şi Companiei Naţională a Uraniului S.A. vor putea beneficia de măsuri de protecţie socială, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate miercuri de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putem oferi o protecţie socială reală angajaţilor de la Complexul Energetic Hunedoara şi de la Compania Naţională a Uraniului. Ne aflăm într-o situaţia dramatică în aceste companii pentru că nu s-au luat măsuri necesare la timpul lor şi prin această neglijenţă s-a pus în pericol viitorul lor, dar şi situaţia socială a angajaţilor”,  a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Energiei Victor Grigorescu.

El a precizat că prin OUG se creează cadrul legal prin care ”eventuale persoane disponibilizate” în baza unui plan de disponibilizare vor putea beneficia pe lângă indemnizaţiile de şomaj şi de venituri lunare de completare.

Potrivit OUG, venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani şi 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.

Ministrul Energiei a ţinut să precizeze că în ultimii ani nu s-a făcut nimic pentru eficientizarea domeniului energiei, astfel că importante companii miniere au ajuns în situaţii dificile din punct de vedere financiar.

”Sunt nemulţumit de faptul că această situaţie complicată a devenit subiect de campanie electorală, mai ales atunci când cei care adoptă acest subiect sunt tocmai cei care au avut datoria în trecut să  nu lase aceste companii să ajungă într-o situaţie dificilă şi sigur acest lucru mă întristează”, a subliniat Grigorescu.

Guvernul a modificat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate pe baza planurilor de disponibilizare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.