Greenpeace România susţine că măsurile luate de Primăria Capitalei, prin Planul Integrat de Calitate Aer, sunt ineficiente şi nu aduc o îmbunătăţire concretă a calităţii aerului. ”Locuitorii îşi pun zilnic sănătatea în pericol”, au transmis reprezentanţii organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Registrul spaţiilor verzi, Strategia antipraf, Centura verde a Bucureştiului, construirea unei reţele funcţionale de piste de biciclete, elaborarea de strategii pentru diverse tipuri de deşeuri, dezvoltarea unei reţele independente de monitorizare a calităţii aerului la nivelul municipiului Bucuresti – acestea sunt proiectele promise (şi bugetate generos) cetăţenilor Bucureştiului în urmă cu 3 ani, dintre care însă niciunul nu a fost realizat”, au scris reprezentanţii Greenpeace România, pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit acestora, ”măsurile luate de PMB, prin Planul Integrat de Calitate Aer adoptat în iunie 2018, sunt ineficiente şi nu aduc o îmbunătăţire concretă a calităţii aerului”.

”În timp ce Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Mediului - România şi Garda Naţională de Mediu par incapabile să gestioneze implementarea acestor măsuri, păstrându-le la nivelul declaraţiilor pompoase, locuitorii Capitalei îşi pun zilnic sănătatea în pericol pe fondul creşterii alarmante a poluării aerului. Vrem #AerCuratAcum!”, au mai scris reprezentanţii organizaţiei.

Încă de luni, Gabriela Firea şi Costel Alexe s-au contrat pe tema poluării din Bucureşti.

Costel Alexe a declarat, luni, că depăşirile privind poluarea aerului din Capitală sunt tot mai mari de la an la an şi că instituţia pe care o conduce va suplimenta fondurile pentru ca primăriile din oraşele poluate să îşi poată achziţiona mijloace de transport public electrice.

În replică, Primăria Capitalei a transmis, luni seară, că reţelele independente de măsurare a calităţii aerului nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. În plus, indicii de calitate la care se face referire ”reprezintă valori momentane înregistrate de către staţiile fixe de monitorizare, prin alte metode de măsurare decât metoda gravimetrică, fiind nevalidate”.

Schimbul de replici între cei doi a continuat apoi la diferite tlevizuni, dar şi pe Facebook.

În ceea ce priveşte poluarea aerului, Alexe a spus, marţi seară, la Antena 3: ”Orice depăşire a concentraţiei maxim admise de PM 10 sau PM 2,5 ne pune sănătatea în pericol. În Bucureşti, acest prag de pericol sau de alertă se depăşeşte în ultimii doi ani o dată la cinci zile. Datele ne arată că, în 2018, din cele 365 de zile ale anului, în mai bine de 70 de zile bucureşteni s-au plimbat pe străzile oraşului în mijlocul pragului de alertă”.

Alexe a spus că, potrivit Comisiei Europene, cele mai poluate oraşe sunt Braşov, Iaşi şi Bucureşti, primarii celor trei localităţi fiind invitaţi la discuţii la Bucureşti, în 20 ianuarie.

Miercuri, Gabriela Firea l-a invitat pe ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru a-i prezenta măsurile antipoluare luate de Primăria Generală, iar joi a prezentat date din care rezultă că, la sfârşitul lui 2019, indicele calităţii aerului în Bucureşti era ”Excelent”, în replică la criticile ministrului Mediului, Costel Alexe, despre care spune că minte, are obrazul gros şi este incompetent, numindu-l ”Ministrul - Otravă”.

Vineri, Gabriela Firea a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a pregătit plângere penală pe numele ministrului Alexe, pentru că a alarmat populaţia din Bucureşti. 

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a scris, vineri seară, pe Facebook, că ”realitatea este că Bucureştiul, alături de Braşov şi Iaşi, este unul dintre cele mai poluate oraşe ale ţării” şi nu s-a luat aproape nicio măsură pentru remedierea situaţiei.

”Mă lasă rece ameninţările cu plângeri penale, aluziile şi ironiile ieftine la care apelează doamna Gabriela Firea, pentru a masca propria indolenţă şi ineficienţă”, a scris Alexe.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.