Greenpeace România anunţă că a acţionat în instanţă termocentrala Rovinari, pentru a forţa autorităţile să ia în considerare impactul negativ al acesteia asupra mediului şi sănătăţii oamenilor. "Termocentralei i-a fost acordată autorizaţia integrată de mediu pe viaţă fără o evaluare completă a impactului asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului. Nicio astfel de evaluare nu a fost efectuată în cei 43 de ani de funcţionare. Greenpeace România şi ClientEarth susţin că autorizaţia permite termocentralei să emită niveluri ilegale de praf dăunător", arată organizaţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Greenpeace România arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că a înaintat o contestaţie legală împotriva unui permis de funcţionare pe viaţă acordat centralei electrice pe cărbune, care este unul dintre cei mai mari poluatori din România.

"Termocentralei i-a fost acordată autorizaţia integrată de mediu pe viaţă fără o evaluare completă a impactului asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului. Nicio astfel de evaluare nu a fost efectuată în cei 43 de ani de funcţionare. Greenpeace România şi ClientEarth susţin că autorizaţia permite termocentralei să emită niveluri ilegale de praf dăunător. De asemenea, afirmăm că eşecul de a efectua o evaluare adecvată a impactului asupra mediului (EIM) înainte de a acorda autorizaţia integrată de mediu termocentralelor nu ia în considerare nici legislaţia UE, nici pe cea românească", arată sursa citată.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cele două organizaţii doresc ca autorizaţia să fie anulată şi să fie făcută o EIM completă pentru a stabili impactul probabil al proiectului asupra climei, naturii şi sănătăţii oamenilor.

"Rovinari este unul dintre cei mai mari emiţători de emisii de CO2 din UE şi una dintre cele mai periculoase centrale electrice din punct de vedere a poluării aerului. Iar această autorizaţie îi oferă drum liber să polueze pe termen nelimitat, în ciuda faptului că niciunul dintre aceste riscuri nu a fost evaluat vreodată. Dacă impactul său nu este evaluat acum, poate duce la vătămari ireversibile asupra oamenilor, naturii şi climei", a spus avocatul ClientEarth specializat pe energie, Dominique Doyle, citat în comunicat.

În comunicat se arată că, potrivit unui studiu de modelare a calităţii aerului Greenpeace, continuarea funcţionării termocentralei ar duce la daune considerabile pentru sănătatea publică, contribuind inclusiv la 490 de decese premature preconizate numai în următorul deceniu. Rezultatele modelării indică, de asemenea, că mai mult de 1.000 de persoane care locuiesc în apropierea termocentralei vor fi expuse la concentraţii de dioxid de sulf nociv (SO2) care depăşesc limitele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conform aceleiaşi surse, poluarea din Rovinari călătoreşte în aval într-un sit natural protejat al UE, care conţine zeci de habitate şi specii acvatice ameninţate. Autorizaţia permite termocentralei să evacueze în zonă cantităţi semnificative de deşeuri industriale, inclusiv substanţe periculoase, în ciuda faptului că aria este protejată. Acest lucru riscă să provoace daune suplimentare speciilor deja ameninţate, dar nici acest aspect nu a fost evaluat. Autorităţile trebuie, de asemenea, să evalueze şi impactul proiectului asupra mediului.

"Impactul devastator al cărbunelui asupra climei este incontestabil. Raportul recent al IPCC al ONU clarifică faptul că Europa are nevoie de un sistem lipsit complet de energie fosilă până în 2030, pentru a se conforma Acordului de la Paris. În acest moment crucial al istoriei, şi ca unul dintre cei mai mari emiţători de emisii de dioxid de carbon din România şi Europa, autorităţile nu pot ignora impactul termocentralei Rovinari asupra mediului. Nicio termocentrală nu ar trebui să primească o autorizaţie de funcţionare pentru a polua pe o perioadă nedeterminată fără a evalua mai întâi riscurile", a spus Cosmin Pleşcan, coordonator de campanii la Greenpeace România.

O audiere este aşteptată în următoarele şase luni.

Termocentrala Rovinari a fost clasată ca cea de-a 6-a unitate industrială cu cea mai mare poluare din Uniunea Europeană de către Agenţia Europeană de Mediu (2014), mai arată Greenpeace.

Avocatul ClientEarth specializat pe energie, Dominique Doyle:

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.