Organizaţiile Greenpeace România şi Coaliţia Natura 2000 i-au transmis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibilitatea ca aplicaţia Inspectorul pădurii să fie blocată pentru public, dar şi speranţa că vor fi făcute demersuri pentru a oferi în continuare cetăţenilor posibilitatea să se implice în activităţi de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale de arbori prin această platformă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne exprimăm îngrijorarea faţă de posibilitatea limitării accesului sau chiar a închiderii accesului public la componenta web a Inspectorului pădurii şi ne adresăm Excelenţei voastre şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în speranţa că se vor face demersuri pentru continuarea implicării cetăţenilor în monitorizarea activităţilor de exploatare forestieră, activităţi care au un impact semnificativ nu numai asupra integrităţii pădurilor României, dar şi asupra resursei de materii prime pe care o reprezintă şi asupra serviciilor de mediu de care depind sănătatea şi siguranţa cetăţenilor”, îi transmit cele două organizaţii preşedintelui Iohannis.

ONG-urile susţin că aplicaţia Inspectorul pădurii a ajutat la transparentizarea activităţilor de exploatare a masei lemnoase şi de verificare a transporturilor acesteia, precizând că platforma necesită date în plus despre tăierile legale din pădurile aflate în proprietate privată, însă este funcţională şi oferă posibilitatea cetăţenilor de a identifica şi alerta posibilele tăieri ilegale din zonele protejate.

„În plus, întrucât alerta provenită din prelucrarea imaginilor satelitare cu privire la posibile tăieri se dă şi la extragerea doar a câtorva arbori, instrumentul poate fi foarte util şi în prevenirea extinderii tăierilor ilegale, chiar şi pe suprafeţe mici”, arată organizaţiile.

Greenpeace şi Coaliţia Natura 2000 spun că la nivel naţional sunt probleme grave referitoare la tăierile ilegale de păduri, astfel că în ultimii ani autoritatea care se ocupă de sivicultură a mărit acţiunile de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale şi a iniţiat şi dezvoltat instrumente în acest sens.

„Din 2016, odată cu aprobarea Legii nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, prin care fondul forestier a fost declarat obiect al securităţii naţionale, Guvernul României a intensificat eforturile de îmbunătăţire a instrumentelor electronice de urmărire a materialelor lemnoase şi a făcut paşi importanţi pentru transparentizarea activităţilor de exploatare şi transport a lemnului, oferind cetăţenilor posibilitatea de a se implica în mod activ în sesizarea posibilelor tăieri şi transporturi ilegale”, spun organizaţiile.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, spunea, la sfârşitul lunii iulie, într-o scrisoare deschisă către Greenpeace România şi Agent Green, că nu doreşte să blocheze aplicaţia Inspectorul pădurii, vrând dezvoltarea acesteia.

Ministrul a susţinut că unul dintre cele mai importante puncte ale Programului de Guvernare 2017-2020 din domeniul Păduri, pe care PSD şi l-a asumat, îl reprezintă ”Dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL, operaţionalizarea sistemului FMIMS şi dezvoltarea sistemului „Radarul Pădurilor” de alertare a instituţiilor cu responsabilităţi în materie, coroborat cu sistemul 112 pentru transportul de lemn”.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a mai afirmat că, „în cadrul dezvoltării, s-a realizat parţial portalul www.inspectorulpadurii.ro, care are ca obiectiv utilizarea de imagini din satelit pentru a depista tăierile ilegale de pădure”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.