Greenpeace propune o listă cu soluţii care pot reduce dependenţa de combustibilii fosili, pe termen scurt, mediu şi lung, membrii organizaţiei subliniind că „a scădea consumul nu presupune să ne fie frig, să trăim în peşteri sau să nu profităm de maşinile de spălat moderne”. Printre soluţiile propuse se numără reducerea temperaturii ambientale în imobile, lansarea unui program naţional pentru instalarea pompelor de căldură, susţinerea prosumatorilor sau renunţarea la noi investiţii în gaz şi în termocentrale şi chiar interzicerea centralelor de apartament în clădirile noi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Soluţiile propuse de Greenpeace România pentru reducerea consumului de energie şi a dependenţei de combustibilii fosili au fost inspirate de un studiu privind opţiunile României pentru eliminarea dependenţei de importuri de gaze naturale din Federaţia Rusă. 
 
Aceste soluţii sunt: reducerea temperaturii ambientale în locuinţe, precum şi în clădirile publice şi comerciale; furnizarea unei cantităţi suficiente de energie cetăţenilor, prin întreruperea intermitenta a marilor consumatori, în perioadele în care cererea este cea mai mare; renunţarea la noi investiţii în gaz şi în termocentrale şi chiar interzicerea centralelor de apartament în clădirile noi; lansarea unui program naţional pentru instalarea pompelor de căldură; susţinerea prosumatorilor; accelerarea ritmului de renovare a clădirilor şi eficientizarea energetică a clădirilor, până în 2030; asigurarea unui cadru legislativ funcţional pentru proiectele de energie regenerabilă, precum şi extinderea reţelelor electrice de transport şi distribuţie; retehnologizarea instalaţiilor industriale; asigurarea programelor de formare profesională în domeniul regenerabilelor şi creşterea capacităţii administrative şi alinierea strategiei de tranziţie energetică cu cea climatică.
 
”De fiecare dată când deschidem discuţia despre independenţă energetică, majoritatea oamenilor presupun că ne referim strict la concesii din partea lor, la frig, lipsa electricităţii, întuneric.  A scădea consumul nu presupune să ne fie frig, să trăim în peşteri sau să nu profităm de maşinile de spălat moderne. E clar că de-a lungul timpului am dezvoltat noi tehnologii care ne oferă un confort, salvează mult timp şi ne îmbunătăţesc viaţa. (...) Vrem să nu mai depindem de combustibilii fosili ruseşti sau din alte părţi, vrem să nu suferim iernile, vrem să nu renunţăm la viaţă aşa cum o cunoaştem. Toate aceste lucruri sunt posibile, avem soluţii! Ce trebuie să înţelegem este că un sistem economic bazat pe creştere infinită nu e viabil pe o planetă cu resurse finite”, transmite Greenpeace.
 
ONG-ul subliniază că nu există soluţii perfecte la probleme complicate, dar că, dacă s-ar aplica cât mai multe din soluţiile propuse, natura ar suferi mai puţin, iar societatea ar recăpăta o parte din independenţa de care are nevoie într-un deceniu marcat de vulnerabilităţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.