Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a precizat, că potrivit statisticilor, în acest an doar 13 cazuri de violenţă domestică au fost raportate la poliţie în judeţul Călăraşi şi 22 de cazuri, anul precedent, deşi în realitate sunt mult mai multe incidente de fapt. Ea a făcut apel la femei, tineri, bărbaţi şi populaţie în general să raporteze la organele de cercetare cazurile de violenţă domestică.
„În primul rând, un subiect care iarăşi are legătură cu Ministerul Justiţiei şi întreaga mea calitate de parlamentar şi poate şi cu calitatea de femeie, pentru că sunt mult mai sensibilă la acest subiect, pentru că sunt femeie, este legat de violenţa în societatea românească. Vedeţi în fiecare zi pe ecranele televizoarelor, în paginile ziarelor, pe Facebook, fapte de violenţă de o intensitate mai redusă sau mai crescută, cu consecinţe absolut devastatoare pentru fiecare dintre noi. Femeile şi copiii, conform statisticilor din România, sunt majoritatea victimelor ale violenţei de orice tip, şi nu vorbesc doar de violenţa domestică, ci orice tip de violenţă. Ca atare, o să îmi permit să fac acest apel la femeile din Călăraşi să aibă curaj să facă sesizare la poliţie. Sunt foarte multe femei şi majoritatea victimelor violenţei nu fac sesizări la poliţie. Se tem, se ruşinează, se jenează, sunt complexate, îşi găsesc vină în această întâmplare şi nu fac acest demers în faţa organelor abilitate. Şi doi, atunci când o fac, se gândesc şi de multe ori îşi retrag sesizarea tocmai pentru că de multe ori nu au încredere că se va întâmpla ceea ce trebuie”, a explicat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PNL Călăraşi.
Ministrul Justiţiei a reamintit despre proiectul care extinde ordinul de protecţie.
„De aceea vreau să le garantez tuturor femeilor, tinerilor şi bărbaţilor care sunt victime ale violenţelor că în curând vor beneficia de genul acesta de protecţie împotriva oricărui act de violenţă, prin ordinul de protecţie. În Guvernul României, acum scurt timp a fost adoptat un proiect legislativ prin care practic spunem «nu» violenţei de orice tip îndreptată împotriva oricărui cetăţean. Eu spun adeseori că nu avem voie să închidem ochii la niciun tip de violenţă. Practic toate victimele din România, că fac parte din familie, că au un grad de rudenie sau nu, vor fi protejate de orice tip de agresori, indiferent de relaţia pe care o are cu agresorul sau de locul în care se produce actul de agresiune. E nevoie de aceeaşi protecţie pentru toate formele de violenţă, iar statul român, prin acest proiect care va fi adoptat, sper eu, în Parlamentul României, va ajuta fiecare cetăţean român să se simtă protejat prin extinderea ordinului de protecţie. Vă spun că este necesar să dispunem de aceste instrumente şi măsuri împotriva violenţei, dar în acelaşi timp trebuie mediatizat foarte mult acest proiect şi rolul acestor pârghii în protejarea cetăţenilor, pentru că mulţi nu au încredere, mulţi nu cunosc, mulţi ezită atunci când se pune problema unor mijloace de protecţie”, a mai precizat Gorghiu.
Senatoarea PNL a adăugat că doar 13 cazuri de violenţă domestică au fost raportate în judeţul Călăraşi în acest an, iar în 2022 doar 22 de cazuri, de aceea a făcut apel ca aceste fapte să fie raportate la poliţie.
„Din datele pe care le am pentru judeţul Călăraşi, la capitolul violenţă domestică, anul acesta au fost raportate până în prezent 13 cazuri. La nivelul lui 2022, pe durata întregului an, numărul acestora a fost de 22 de cazuri. În realitate ştiu că fenomenul violenţei este mult, mult mai amplu. De aceea vă rog să găsiţi justificat apelul meu către întreaga societate din Călăraşi să facem cumva lucrurile să se schimbe”, a concluzionat Alina Gorghiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.