Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este unul de relansare, dar că, dacă nu sunt făcute şi anumite reforme, atunci numai cu bani nu se rezolvă totul. El a prezentat şi câteva reforme care vor fi finanţate din PNRR, printre care cea a sistemului de pensii, conectarea caselor electronice de marcat sau digitalizarea relaţiei dintre medic şi pacient.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cristian Ghinea a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că în PNRR sunt incluse şi reforme pentru modernizarea României. 
 
"Pe lângă investiţii însă pe care le-a prezentat şi premierul şi vicepremierul, PNRR este despre reforme. Este un plan naţional de relansare şi fără reforme, cu bani nu rezolvi totul, trebuie şi schimbări. Şi de asta sunt mândru că am inclus în această versiune a documentului nişte reforme esenţiale pentru modernizarea României. Vorbim de o reformă a sistemului de pensii, care într-o nouă legislaţie trebuie să aşeze sistemul pe baze echitabile. Mă aştept la această reformă să diminueze problema pe care toţi românii o resimt a pensiilor speciale, mă aştept să ne îndreptăm spre acel principiu care trebuie să fie sfânt, pensie după contributivitate”, a afirmat Ghinea.
 
El s-a referit şi la reformele fiscale, printre care conectarea caselor electronice de marcat. 
 
"De asemenea, reforme fiscale, conectarea caselor electronice de marcat astfel încât să avem în timp real prin mijloace digitale volumul de încasări şi să creştem, fără a creşte impozitele, ratele impozitelor, de a creşte veniturile la bugetul statului. Vorbim pe partea de educaţie, pe lângă investiţiile prezentate de Dan Barna, vorbim de o reformă a guvernanţei şcolilor, de atribuţii mutate spre nivelul şcolilor astfel încât să putem să lăsăm iniţiativa locală să vină cu priorităţile adevărate. Vorbim de o reformă Casei Naţionale de Asigurări, de o digitalizare completă a relaţiei dintre pacient şi medic”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 
 
El s-a referit şi la realizarea unui sistem pentru ca oamenii să poată munci legal şi să aibă acoperire pentru pensii şi sănătate. 
 
"Pe partea de formalizare a muncii încă suntem ţara membră a Uniunii Europene cu cel mai mare grad de muncă în zona gri sau zona neagră. Trebuie să creem un sistem de stimulare a acestor oameni să poată să muncească legal, să beneficieze de acoperirea de sănătate şi de pensii. Vom legifera tichetele de muncă care sunt o metodă flexibilă, nebirocratică, de a plăti oameni care muncesc în zona de zilieri, în agricultură, în servicii prestate la domiciliu”, a transmis Ghinea. 
 
Ministrul s-a referit şi la reforma asistenţei sociale. 
 
"De asemenea, implementăm în sfârşit reforma profundă a asistenţei sociale care este legea venitului minim de incluziune, care creează practic aceste stimulente pentru oamenii aflaţi la baza de jos a veniturilor să intre în câmpul muncii formalizate. Este o lege dată de Parlamentul României în 2016 care nu a fost implementată, o reformă socială lucrată împreună cu Comisia Europeană şi cu Banca Mondială şi pe care vom începe implementarea ei prin acest program din care acoperim o parte din şocul bugetar pe primii trei ani”, a mai declarat Cristian Ghinea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.