Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că gradul de protecţie faţă de COVID-19 la nivel naţional, obţinut atât prin trecerea prin boală, cât şi prin vaccinare, este estimat la aproximativ 44%, menţionând că judeţele Cluj, Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Valeriu Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a finalizat, alături de INSP, o estimare a gradului de protecţie faţă de COVID-19 la nivelul României.
 
"Am finalizat alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19 obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. A fost efectuată această estimare a persoanelor care ar putea avea un grad de imunitate împotriva formelor severe şi a decesului, estimarea s-a bazat pe acoperirea vaccinală cu cel puţin o doză, cât şi pe numărul estimat de persoane care au fost infectate cu Sars-Cov-2 şi nu au fost vaccinate până în prezent. Estimarea numărului celor trecuţi prin boală s-a bazată pe presupunerea că pentru fiecare persoană confirmată prin test diagnostic au fost alte cinci persoane nediagnosticate. În estimările oficiale din Statele Unite este folosit un multiplicator de 4,3 persoane pentru fiecare caz confirmat”, a afirmat Gheorghiţă. 
 
El a precizat că gradul de imunitate la nivel naţional este de 44%. 
 
"Menţionez că această estimare nu are în spate studiile de sero-prevalenţă, deci practic vorbim de o estimare şi au fost efectuate două estimări, una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca baza de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane, fiind considerată mai aproape de situaţia reală în momentul de faţă. Ca atare, la nivel naţional ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat prin boală şi vaccinare, este estimată la circa 44%", a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare. 
 
El a mai afirmat că judeţele Cluj, Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. 
 
"Există evident diferenţe de la un judeţ la altul. Sunt două judeţe şi în municipiul Bucureşti, care au o rată de imunitate de grup de peste 60% - judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti care au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe peste 20% din persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.