Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că pe data de 26 ianuarie s-au vaccinat 390 de copii din grupa de vârstă 5 – 11 ani şi că în platformă mai sunt 3.435 de programări până la data de 16 februarie, tot pentru această grupă de vârstă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“O să prezint câteva date legate de vaccinarea copiilor din grupa de vârstă de 5 -11 ani. Ieri a demarat această activitate, sunt 231 de centre active, ieri a fost vaccinaţi 390 de copii din această grupă de vârstă. Practic, aproximativ 11% din persoanele vaccinate cu prima doză în cursul zilei precedente au fost copiii din grupa de vârstă 5 - 11 ani. Din aceştia, 125 s-au prezentat direct la centrul de vaccinare, fără programare. La acest în platformă mai sunt încă 3.435 de programări existente până la data de 16 februarie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi, într-o conferinţă de presă.
 
El a precizat că următoarea tranşă de vaccin pentru copii va sosi în România pe data de 31 ianuarie. 
 
“Următoarea tranşă de vaccin pediatric de la compania Biotech/Pfizer urmează să fie recepţionată pe data de 31 ianuarie, într-o cantitate de circa 216.000 de doze şi foarte probabil că în decursul lunii februarie vom primi şi cealaltă tranşă alocată, practic până la sfârşitul lunii februarie vom primi întreaga cantitate de vaccin pediatric contractată pentru 2022”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. 
 
Întrebat dacă ştie despre situaţia în care unii coordonatori de centre de vaccinare spun că nu reuşesc să facă fluxuri separate pentru copii sau nu au personal pentru această activitate, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: “Ştiu că nu trebuie să se întâmple această situaţie, vaccinarea copiilor este un proces normal de vaccinare aşa cum se întâmplă de ani de zile în cabinetele de medicină de familie unde nu este nevoie să avem medic specialist pediatru. Procedura de vaccinare este cât se poate de clară, de simplă există instrucţiuni, se face un triaj medical, se face un consult de bază pentru a identifica că persoana respectivă, copilul nu are semne avute de boală respiratorie în momentul care se prezintă pentru vaccinare. Nu este nevoie, nu scrie nicăieri  în vreo procedură că trebuie să fie un medic pediatru în centrul de vaccinare”. 
 
El a precizat că nu este cu nimic diferit procesul de vaccinare al copiilor peste 12 ani cu cel al celor din grupa de vârstă 5 – 11 ani. 
 
“Legat de separarea identificării unui cabinet separat de vaccinare, aici situaţia se poate adapta de la fiecare centru de vaccinare la altul, în funcţie de spaţiul disponibil, însă, dacă într-un cabinet de vaccinare destinat pentru cei de peste 12 ani nu mai avem adresabilitate, eu cred că poate să fie doar împărţit programul de lucru încât să se poată permite şi vaccinarea copiilor. Nu este cu nimic diferit, procesul de vaccinare faţă de al celor de peste 12 ani, este absolut la fel, singurele lucruri care diferă sunt legate de tipul de flacon care îl folosim şi aici trebuie să existe atenţie sporită să nu se încurce flacoanele între ele”,  a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.
 
Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani a debutat miercuri, după ce s-au primit doze de vaccin pediatric. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.