Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul “Marie Curie” îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gheorghe Burnei, pus sub acuzare pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii, a fost plasat duminică în arest la domiciliu, în urma deciziei luate de Tribunalul Bucureşti, care a respins cererea procurorilor Parchetului Capitalei de arestare preventivă a chirurgului ortoped.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că părinţii copiilor care ajungeau la Gheorghe Burnei pentru corectarea unor deficienţe fizice erau convinşi de acesta de necesitatea intervenţiei chirurgicale, deşi de multe ori medicul îi minţea şi le prezenta o situaţie mult mai gravă.

“Inculpatul are o mare capacitate de a convinge şi manifestă multă siguranţă de sine, susţinând de multe ori că este singurul din lume care poate face astfel de operaţii. În acest sens foloseşte numai afirmaţii categorice, nu lasă nici un pic de loc la îndoială şi nu le prezintă părinţilor o situaţie reală. În acest sens, în multe cazuri, după consultaţii inculpatul prezintă în mod mincinos părinţilor o situaţie mult mai gravă a afecţiunilor copiilor decât este în realitate, convingându-i astfel de necesitatea intervenţiei chirurgicale”, au scris procurorii în referat.

După ce le punea copiilor diagnosticul, în multe cazuri fără ca afecţiunile să existe, pentru a-i determina pe părinţii acestora să-i să dea bani sau să accepte doar protezele recomandate de el, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, în mod repetat, fără a efectua nicio intervenţie chirurgicală, potrivit anchetatorilor.

“Îi convinge pe părinţi de dificultatea obţinerii protezelor sau dispozitive medicale şi le impune părinţilor să le achiziţioneze pe cheltuiala lor de la SC A.  SRL, cu administratorul căreia, G.M., se află în relaţii apropiate, ameninţându-i că nu le va opera copilul dacă nu se conformează”, susţin procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că firma cu care colabora Burnei este Argonmed SRL.

Anchetatorii au stabilit, în baza facturilor găsite la firmă şi a declaraţiei date de administratorul societăţii, că acesta i-a plătit lui Gheorghe Burnei şi familiei medicului mai multe deplasări în străinătate în vacanţă sau pentru participarea la congrese.

Burnei le asundea părinţilor copiilor faptul că Spitalul “Marie Curie” asigură gratuit dispozitive medicale pentru copiii care trebuie operaţi, pentru a putea astfel să le solicite bani pe protezele recomandate de el, mai spus anchetatorii.

În urma verificărilor, anchetatorii au stabilit că Burnei folosea două categorii de proteze şi dispozitive medicale, unele omologate şi asigurate din diferite surse, în principal de la firma cu care colabora şi mult mai rar de la spital, şi altele confecţionate artizanal pentru el.

“Acestea sunt confecţionate de cunoştinţe ale inculpatului la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării. Din verificări rezultă că nu există nici o legătură oficială (contract) între Spitalul Marie Curie şi acest institute”, susţin procurorii.

Dispozitivele confecţionate artizanal, neomologate şi neadecvate uzului medical, ar fi fost folosite de Burnei la experimente pe copii.

“În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

În ce priveşte operaţiile făcute de Burnei, anchetatorii arată că multe dintre acestea nu erau  adecvate problemelor medicale pe care le aveau copiii, unele fiind făcute fără să fie necesare sau contraindicate în raport de vârsta pacientului. Mai mult, susţin anchetatorii, unele proteze au fost implantate greşit copiilor pe care medicul Burnei i-a operat.

“Multe dintre intervenţiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente şi nu respectă procedurile în materie. În multe cazuri consecinţele sunt agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenţia chirurgicală. Unele din aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vieţii. Există cazuri în care unii copii se puteau deplasa sau mişca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta în timp cu o intervenţie minimă (şi nu neapărat de natură chirurgicală) care în urma intervenţiei inculpatului au rămas cu infirmităţi grave, uneori permanente. Pentru a remedia aceste consecinte copiii necesită operaţii suplimentare care sunt efectuate la alt spital din ţară sau din străinătate”, au mai scris procurorii în referat.

Anchetatorii au precizat că, dacă părinţii nu realizau că le-a fost supus copilul unui experiment eşuat, Burnei continua să îi opereze sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continua experimentele.

Surse judiciare au declarat duminică, pentru News.ro, că Gheorghe Burnei ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramică neomologate, fragmente de oase de vită fierte şi bucăţi din filtre de tanc, iar în unele cazuri ar fi folosit şuruburi luate din comerţ.

Denunţul împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 15 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.