Garda de Mediu Buzău a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău cu privire la incendiul declanşat săptămâna trecută pe dealurile din comuna buzoiană Breaza, incendiu stins după 3 zile şi intervenţia susţinută a peste 100 de oameni zilnic, ajutaţi inclusiv de un elicopter. Potrivit comisarilor de la Garda de Mediu Buzău, suprafaţa afectată de incendiu face parte din aria naturală protejată a Sitului Natura 2000 Dealul Istriţa, ca urmare a flăcărilor stinse după 3 zile fiind afectat habitatul natural al unui număr de 4 specii de insecte şi mamifere protejate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisariatul Judeţean Buzău al Gărzii Naţionale de Mediu a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău cu privire la incendiul declanşat vineri, 24 aprilie 2020, pe raza comunei Breaza, solicitând identificarea şi tragerea la răspundere a autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ardere a vegetaţiei din ariile protejate şi de pe terenuri supuse refacerii ecologice.”, anunţă Garda de Mediu Buzău.

Incendiul a fost provocat, de aceea comisarii de mediu cer procurorilor să ancheteze cazul.

”Am solicitat informaţii din partea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, care a transmis că, în urma incendiului produs pe Dealul Istriţa, a fost afectată o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare de teren cu vegetaţie uscată, lăstăriş, mărăciniş şi pădure de pin aparţinând ANIF Buzău şi Ocolului Silvic Buzău, cauza acestuia fiind acţiunea umană realizată prin aprinderea intenţionată a vegetaţiei uscate din pădurea respectivă. O echipă a GNM – CJ Buzău a efectuat propriile verificări la faţa locului, stabilind că suprafaţa de teren în cauză face parte din aria naturală protejată a Sitului Natura 2000 Dealul Istriţa şi că, urmare a incendiului, a fost afectat habitatul natural al unui număr de 4 specii de insecte şi mamifere protejate”, afirmă autoritatea de mediu.

 Incendiul din comuna Breaza, judeţul Buzău, care a afectat aproximativ 20 de hectare de pădure, vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş a izbucnit vinerea trecută şi a fost stins luni.

Focul din comuna Breaza a fost semnalat vineri după-amiază. Iniţial, a fost anunţat ca un incendiu de vegetaţie uscată care s-a extins apoi la o pădure de pini din zonă. Zilnic, peste 100 de oameni, pompieri, voluntari, angajaţi ai ANIF si ai Direcţiei Silvice, au luptat cu flăcările, însă din cauza vântului şi a terenului accidentat, intervenţia a fost extrem de grea.Specialiştii ISU spun că focul ar fi fost pus intenţionat, iar poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz.

De altfel şi primarul comunei Breaza declara la acel moment că au mai fost şi alte tentative de incendiere a zonei

"Am avut trei tentative în aceeaşi zonă, e ceva la mijloc. Se va face cercetare, s-a deschis dosar penal. Prima dată a ars vreo 4-5 ore pe timp de noapte, l-am localizat atunci, că era un strat subţire de zăpadă şi nu s-a propagat, la câteva zile a mai fost un incendiu. A fost în pripă şi l-am stins, iar acum ne-a pus capac. În ultimii 50 de ani, nu a fost aşa ceva la Breaza”, a declarat primarul comunei, Adrian Drugă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.