Societatea din localitatea Bradu, judeţul Argeş, unde săptămâna trecută a izbucnit un incendiu puternic, riscă o amendă de 15.000 de lei pentru poluarea atmosferică generată, afirmă reprezentanţii Gărzii de Mediu, care au început un nou control. Firma a mai fost sancţionată în aprilie cu 100.000 de lei pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, dar ulterior intrase în conformitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au anunţat, într-o postare pe Facebook, că miercuri Comisariatul Judeţean Argeş a început un control pe amplasamentul unei societăţi comerciale din localitatea Bradu acolo unde, în urmă cu câteva zile, a avut loc un incendiu de proporţii ce s-a întins pe aproximativ 2.000 de metri pătraţi şi în care au ars peste 1.000 de tone de deşeuri, în principal nepericuloase.

Controlul a vizat respectarea de către societate a prevederilor din autorizaţia de mediu, aceasta având ca obiect de activitate colectarea de deşeuri periculoase şi nepericuloase. Verificările sunt încă în desfăşurare, iar comisarii de mediu au dispus deja măsuri în privinţa gestionării deşeurilor rezultate (colectare şi eliminare), precum şi ecologizarea întregii zone afectate.

"Precizăm că operatorul economic deţine un incinerator de deşeuri şi o instalaţie de stabilizare deşeuri periculoase, iar în luna aprilie a acestui an a fost verificat de Comisariatul Judeţean Argeş şi a primit o sancţiune de 100.000 lei, tocmai pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu. Cu doar două zile înainte de incendiu, (7 iunie), comisarii s-au întors pe amplasament pentru a verifica dacă măsurile au fost îndeplinite, rezultând faptul ca operatorul s-a conformat şi a realizat toate măsurile impuse în luna aprilie, aşa cum rezultă şi din fotografiile făcute cu ocazia controlului", a arătat Garda de Mediu.

Conform sursei citate, cauza producerii incendiului nu a fost, încă, stabilită de ISU, dar pentru poluarea atmosferică generată, societatea risca o amendă de 15.000 lei, în baza Legii 104/2011.

"La operatorii care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor, activităţile de pe amplasament trebuie să se desfăşoare respectând cu stricteţe prevederile din actele de reglementare deţinute, respectiv ale Autorizaţiei de mediu emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului. Operatorii economici trebuie să înţeleagă faptul că toate condiţiile de functionare impuse sunt prevăzute tocmai pentru a nu se ajunge în situaţii de genul aceasta, în care toată lumea are de suferit", a declarat Florin Bănică, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Incendiul a izbucnit joi seară, iar dată fiind gravitatea situaţiei, iniţial au acţionat pentru stingerea focului 20 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă (15 de la ISU Argeş, 2 de la Dâmboviţa, 2 de la Olt, 1 Giurgiu). De asemenea, au fost aduse şi o autoscară de intervenţie şi salvare de la înălţime, 2 ambulanţe SMURD de prim ajutor calificat şi un echipaj CBRN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.