Garda de Mediu avertizează, luni, că fenomenul arderilor de vegetaţie uscată a atins o amploare fără precedent în ultimii 5 ani, zilnic fiind înregistrate 83 de astfel de incendii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În fiecare zi din 2022, 83 de persoane din România au dat foc unui câmp, pentru a scăpa de vegetaţie. Fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi de mirişti, din acest an, are cea mai mare amploare din ultimii cinci ani, ajungând la 6.028 de arderi de vegetaţie uscată în doar două luni şi jumătate, conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la solicitarea Gărzii Naţionale de Mediu (GNM)”, a transmis, luni,Garda de Mediu, într-un comunicat.  

Sursa citată a precizat că, în primele 73 de zile ale acestui an, în perioada 1 ianuarie – 14 martie, au fost înregistrate 6.028 de arderi ilegale de vegetaţie şi mirişti, de 3,7 ori mai multe decât în perioada similară a anului anterior.  

De asemenea, potrivit ISU, în intervalul 1-14 martie 2022 s-a constatat o creştere semnificativă a intervenţiilor la arderile necontrolate (1.211 incendii), care au afectat o suprafaţă de aproximativ 4.630 ha de teren, peste 4 ha fond forestier şi 19 ha litieră. 

Totodată, au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.  

”Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti. În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului. Astfel am decis majorarea amenzilor contravenţionale pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 şi 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 şi 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanţei de urgenţă si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a declarat Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna. 

Conform situaţiei operative transmise de ISU, evoluţia incendiilor la mirişti, resturi vegetale de pe terenurile arabile şi la pajiştile permanente, în perioada 2017-2021, a fluctuat între 22 de incendieri / zi şi 46 / zi.  

”Nivelul atins în acest an de practica incendierii terenurilor este extrem de periculos, iar această iresponsabilitate a dus deja la două pierderi de vieţi omeneşti, în judeţele Argeş şi Buzău şi la arsuri grave, în cazul unor persoane din Argeş şi Maramureş, doar în primele două luni şi jumătate ale acestui an, conform informaţiilor transmise de ISU. Facem apel la oameni, să înţeleagă că prin aceste incendieri îşi pun în pericol viaţa sau sănătatea proprie şi a întregilor comunităţi din zonă. De cele mai multe ori, cei care recurg la astfel de practici sunt proprietarii sau deţinătorii terenurilor respective, oameni de la sate, de multe ori în vârstă şi cu venituri modeste, pentru care amenzile în astfel de cazuri sunt imposibil de achitat, iar pierderile pot fi irecuperabile”, avertizează Marioara Artemis Gătej, Comisar General al GNM. 

În prezent, nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă intră sub incidenţa OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru persoane fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei, pentru persoane juridice. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.