Peste 400 de militari din opt ţări au participat, timp de două săptămâni, la Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, la exerciţiul militar "Platinum Eagle 17.1", încheiat marţi cu o şedinţă cu trageri de luptă reale, care a avut ca obiectiv antrenarea în comun a subunităţilor participante. Înaintea încheierii exerciţiului maiorul le-a dăruit femeilor în haine militare mărţişoare cu ocazia zilei de 1 Martie.
Cei peste 400 de militarii din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii şi Ucraina s-au antrenat timp de aproape două săptămâni la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă "Smârdan", din judeţul Galaţi, în cadrul exerciţiului "Platinum Eagle 17.1".
"Obiectivele operaţionale de instruire pe care le-am avut au fost centrate pe interoperabilitatea structurilor participante, pentru ca modul lor de acţiune să fie similar şi sincronizat. Astăzi s-a desfăşurat o şedinţă cu trageri de luptă reale, tema fiind «Acţiunea subunităţilor de infanterie sprijinite de aruncătoare în lupta ofensivă». Pe flancul stâng militarii români au acţionat cu transportoare amfibii blindate TAB 77, iar americanii pe flancul drept cu Humve. Batalionul nostru a participat cu 100 de militari, în total la exerciţiu participând 400 de militari", a spus locţiitorul comandatului Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", maiorul Costel Păstaie.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Exerciţiul s-a încheiat, marţi, cu o şedinţă cu trageri de luptă reale, înaintea căreia maiorul le-a dăruit femeilor în haine militare mărţişoare cu ocazia zilei de 1 Martie.
Totodată, militarii străini s-au declarat bucuroşi că au putut participa la un astfel de exerciţiu.
"Sunt foarte fericit că mă aflu aici pentru a participa la acest exerciţiu. Aici este un teren de instrucţie care a fost o provocare pentru toţi, dar acest lucru a fost benefic pentru că am putut să demonstrăm că suntem interoperabili şi putem să acţionăm împreună", a afirmat Bradford Chase, căpitan într-o companie de armament din cadrul unui batalion de infanterie marină americană.
În aceeaşi notă, un militar ucrainean a spus că a avut astfel ocazia să exerseze tacticile şi procedurile militare cu soldaţii din alte ţări.
"Sunt bucuros că sunt aici să pot să exersez tacticile şi procedurile cu aliaţii care participă la acest exerciţiu; aici putem să ne dezvoltăm abilităţile şi procedurile pe care le-am învăţat şi putem să împărtăşim din experienţa armatei ucrainene", a spus locotenenetul Serghei Rudenko, din batalionul armatei ucrainene.
Obiectivul principal al "Platinum Eagle 17.1", din cadrul BSRF - 17, l-a reprezentat antrenarea în comun a subunităţilor participante, într-o concepţie unitară, pentru menţinerea capacităţii operaţionale şi creşterea interoperabilităţii, prin exersarea procedurilor de comandă şi control şi executarea de trageri cu armamentul din dotare. BSRF-17 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa şi Africa, ce se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Acesta are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.