Ministrul Familiei, Gabriela Firea transmite, miercuri, că mamele minore sunt o realitate în România. 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS, spune oficialul. Ministerul îşi propune, cu sprijinul specialiştilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, să ajungă în centrele rezidenţiale cu programul de educare şi informare „Copilul din umbră”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Mamele minore sunt o realitate în România. 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS. Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa. Milităm pentru o creştere sănătoasă a natalităţii, iar copiii să aibă parte de grija familiei. Aceste mame sunt copii fără copilărie şi tinere fără adolescenţă”, spune Gabriela Firea. 
 
”Întindem o mână de ajutor şi punem bazele unui proiect-pilot prin care ne asigurăm că fetele aflate în grija statului, pentru început, vor primi informaţii despre ce înseamnă şi ce implică o sarcină timpurie”, anunţă ministrul Familiei. 
 
Gabriela Firea arată că a avut o întâlnire de lucru cu Asociaţia „Creştem Viitorul”, condusă de doamna doctor Marilena Băluţă, specialist în obstetrică-ginecologie şi colegele sale din asociaţie, medicul Alina Buşan-Pîrvoiu şi Anne Becheru. 
 
”Cu sprijinul specialiştilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie ne propunem să ajungem în centrele rezidenţiale cu programul de educare şi informare „Copilul din umbră”. Practic, le vom oferi tinerelor ajunse în grija statului ore de educaţie sanitară unde vor obţine, de la medici şi persoane specializate, informaţii despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie şi cum poate fi ea prevenită. Ştiu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat, mai ales cu aceşti copii fără o mamă sau un tată alături care să le ghideze paşii”, precizează Firea. 
 
Ministrul menţionează că suntem în continuare ţara din Uniunea Europeană cu o rată mare de naşteri în rândul adolescentelor. 
 
”Cred că dacă aceste tinere ar fi aflat din timp ce înseamnă să fii mamă s-ar fi putut evita sarcini nedorite, traumatizante, în urma cărora apar copii chinuiţi şi stigmatizaţi toată viaţa. În acelaşi timp, sunt de părere că e nevoie de o implicare importantă din partea statului. Orele de educaţie sanitară în şcoli, cu acordul părinţilor, sunt extrem de importante. Însă, avem obligaţia să le oferim informaţii şi celor aproape 4.000 de fete şi adolescente care sunt acum în centrele rezidenţiale, în grija autorităţilor.  Naşterea şi creşterea unui copil nu este un lucru simplu, iar la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viaţa mamei”, afirmă Gabriela Firea. 
 
”În calitate de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse am anunţat de la începutul mandatului că voi aduce la aceeaşi masă instituţiile şi organizaţiile non-guvernamentale din domeniu pentru a găsi împreună soluţii punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor. Începem cu acest proiect-pilot, dar lăsam uşa deschisă pentru orice alte sugestii, propuneri şi proiecte în acest sens, din partea societăţii civile”, mai spune Firea. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.