Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis marţi, după votul din Parlament pe modificarea legii privind protecţia copilului, că instituţia va putea aplica, în sfârşit, toate modificările legislative care îi privesc pe copiii aflaţi în situaţii dificile şi din sistemul de protecţie specială

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“După doi ani de discuţii şi dispute politice, înregistrăm o victorie uriaşă: vom putea aplica, în sfârşit, toate modificările legislative care îi privesc pe copiii aflaţi în situaţii dificile sau pe cei din sistemul de protecţie specială.  Mulţumesc parlamentarilor care au susţinut şi votat Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care au înţeles importanţa sa pentru o viaţă mai bună a copiilor”, a scris Firea pe Facebook. 
 
Ministrul arată că, astfel, ”copiii care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate vor putea fi îngrijiţi şi supravegheaţi nu doar de rudele lor până la gradul al patrulea, ci de orice altă persoană cu care copilul are relaţii sociale şi de ataşament”.
 
”Este una dintre prevederile din Legea 272/2004, adoptate acum doi ani, care va putea fi aplicată în cele din urmă, ca urmare a unui efort major şi susţinut din partea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.  Am reuşit să deblocăm proiectul legislativ din Parlament, după doi ani în care s-a aflat în diferite stadii ale procedurii parlamentare.  Astăzi, Camera Deputaţilor a dat votul final asupra articolului privind educaţia sanitară, aşa încât în scurt timp va exista unda verde pentru implementarea tuturor celorlalte modificări propuse în lege şi aprobate deja de Legislativ”, a spus ea. 
 
“Este un moment extrem de important, pentru că toate aceste noi prevederi au implicaţii asupra vieţii copiilor din această ţară. Şi ne referim la copiii care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, la copiii îngrijiţi de părinţi aflaţi în divorţ, care nu se înţeleg asupra rolului pe care îl vor avea în viaţa acestora, la copiii solicitanţi de azil sau la copiii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială. Sunt aspecte pe care legea nu le reglementa până acum şi de care era nevoie urgentă, pe care legiuitorul le-a înţeles, dar, iată, pe care nu le putem aplica de doi ani! Şi totul din pricina unor dispute asupra unui singur aspect: cel al educaţiei sanitare din şcoli. Sigur, este un aspect cum nu se poate mai important şi acesta, esenţial aş spune. Susţinem fără rezerve introducerea orelor de educaţie sanitară în şcoli, dar e nedrept că, doar din pricina indeciziei legate de această chestiune, toate celelalte reglementări au fost blocate atat de mult timp”, a afirmat Gabriela Firea. 
 
Proiectul mai cuprinde, printre altele, modificări care îi privesc pe copiii ai căror părinţi nu se înţeleg asupra modalităţii în care vor menţine legăturile cu copilul după separare. Se introduce astfel, obligatoriu, consimţământul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani la stabilirea programului de menţinere a relaţiilor personale cu ambii părinţi. În situaţia în care copilul refuză să îşi dea consimţământul, programul se stabileşte de către instanţa judecătorească.
 
De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, copiii pentru care a fost stabilită o măsură de protecţie specială nu vor mai putea fi mutaţi dintr-un serviciu de tip familial într-unul de tip rezidenţial, decât în situaţiile care pun în primejdie viaţa şi securitatea acestora. În plus, reprezentanţii serviciilor publice de asistenţă socială vor avea obligaţia ca, în etapa de monitorizare a copiilor reintegraţi în familie, să întocmească rapoarte de monitorizare trimestriale timp de doi ani, nu doar pentru o perioadă de şase luni, cum se întâmplă în momentul de faţă.
 
În plus, indemnizaţia pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecţie socială va fi egală cu echivalentul a trei salarii minime brute de bază, nu doar cu valoarea unuia singur, cum stau lucrurile în acest moment.
 
Totodată, tinerii din sistemul de protecţie specială vor avea şi posibilitatea de a opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei idemnizaţii lunare de aproximativ 2.500 de lei lunar, până la împlinirea vârstei de 20 de ani. Este aceeaşi indemnizaţie de care beneficiază, până la 26 de ani, cei care îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ de zi sau au un loc de muncă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.