Primarul general, Gabriela Firea, a transmis, vineri, după ce a fost criticată că şi-a delegat atribuţiile pentru 10 august, că este în Capitală şi va lucra sâmbătă, dar afirmă că sunt 17 evenimente programate, iar delegarea s-a făcut pentru ”alte măsuri legale”. ”Nu fug de răspundere, aşa cum nu am făcut-o niciodată”, a transmis Firea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un consilier PNL, ridicol şi frustrat, a lansat azi acuzaţia ca fug de răspundere, chiar în această perioadă, când în Bucureşti sunt aprobate mai multe adunări publice. Dacă ar fi venit mai des pe la Primărie sau ar fi citit legea, ar fi aflat că dacă un primar îşi deleagă anumite atribuţii, nu înseamnă că se derobează de responsabilitate. Îl anunţ public pe acel consilier PNL incompetent şi chiulangiu care a lipsit la o treime din şedinţele Consiliului General şi ale comisiilor de specialitate, că nu fug nici pe Marte şi nici pe altă planetă. Sunt în ţara, în  Bucureşti, şi azi, şi pe 10 august, lucrez deci şi azi şi mâine, împreună cu toată echipa care se ocupă de adunările publice, pentru a asigura tot ce ţine de Primăriei Capitalei. Nu fug de răspundere, aşa cum nu am făcut-o niciodată, şi, spre deosebire de detractorul meu, nu mă ocup cu răspândirea de informaţii false. Ieri, spre exemplu, Viceprimarul Bădulescu a participat ca reprezentat al Primăriei Capitalei la o şedinţă, la Jandarmerie, de câteva ore. În acest timp, eu eram pe şantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor de investiţii realizate de Primăria Capitalei sau în grupuri de lucru. Spre deosebire de opoziţia din CGMB care se face că munceşte, obosind de atâta dat cu părerea, noi chiar muncim”, a transmis, vineri, Gabriela Firea.

Firea precizează că delegarea unor atribuţii către viceprimarul Aurelian Bădulescu este ”doar una dintre componentele necesare bunei gestionări, la Primăria Capitalei, a celor 17 evenimente publice care urmează să aibă loc în intervalul 8- 11 august, în zone centrale din Capitală, printre care un marş şi un miting de amploare în Piaţa Victoriei”.

Firea menţionează că este în Bucureşti şi se va afla la Primărie în toată această perioadă, exercitându-şi toate atribuţiile.

”Astfel, conform legislaţiei de specialitate în vigoare, prin delegarea de competenţe Primarul General îşi menţine atribuţiile delegate, precum şi răspunderea care derivă din acestea. Precizăm că acest aspect este menţionat explicit în toate dispoziţiile de delegare de competenţe către cei doi viceprimari ai Capitalei, întocmite în actualul mandat. Subliniem că atribuţiile în cauză nu sunt delegate exclusiv pentru mitingul din data de 10 august, aşa cum eronat s-a afirmat în spaţiul public, ci pentru a asigura desfăşurarea în cele mai bune condiţii a tuturor evenimentelor din Capitală”, a transmis Primăria Capitalei.

Reprezentanţii instituţiei afirmă că dispoziţia nr. 1289/07.08.2019 prevede delegarea către viceprimarul Aurelian Bădulescu a atribuţiilor privind obligaţia de a întreprinde orice alte măsuri legale de natură a asigura caracterul paşnic şi civilizat al adunărilor publice, care va fi sprijinit în această activitate de şeful Poliţiei Locale al Capitalei.

”Această dispoziţie a fost emisă în conformitate cu articolul 15 litera d) din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Încă din anul 2016, viceprimarul Capitalei este reprezentantul Primarului General în Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, aşadar este persoana care ia contactul direct cu organizatorii manifestărilor publice, de orice tip, din Capitală, dar şi cu toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniul ordinii şi liniştii publice”, a mai transmis Primăria Capitalei.

Sursa citată precizează că, tot din anul 2016, Aurelian Bădulescu are ca atribuţii delegate îndeplinirea sarcinilor operative dispuse de Primarul General şi este preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică al Capitalei - care asigură reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică.

”Subliniem că legislaţia în vigoare conţine o serie de prevederi pentru ca adunările publice să se desfăşoare «în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor (...)» (art. 2 din Legea nr. 60/1991).  Una dintre ele este ca primarul, unităţile de jandarmi şi poliţia locală să asigure condiţiile necesare în vederea desfăşurării normale a adunărilor publice, iar organizatorii - să întreprindă acţiunile ce se impun pentru ca acestea să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat (art. 4). De asemenea, legislaţia prevede colaborarea între instituţii pentru coordonarea măsurilor care se iau în anumite situaţii, principiu care se extinde şi în cadrul instituţiilor vizate. Primarul General nu lucrează, aşadar, singur în aplicarea legii, ci are în coordonare un întreg aparat executiv şi este sprijinit în toate acţiunile sale de viceprimari”, a mai transmis Primăria Capitalei.

Consilierul general Ciprian Ciucu, care este preşedinte interimar al PNL Sector 6, a anunţat, vineri, că pentru data de 10 august când este anunţat un nou protest în Bucureşti, primarul general Gabriela Firea şi-a delegat atribuţiile de ordine publică viceprimarului Aurelian Bădulescu. Acelaşi lucru s-a întâmplat la protestul de anul trecut din 10 august, iar Ciucu explică faptul că ”dacă şi Bădulescu alege să dispară ca măgarul în ceaţă”, atribuţiile ajung chiar la şeful Poliţiei Locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.