Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a citit un discurs în limba spaniolă la unul dintre evenimentele la care a fost invitată cu ocazia vizitei oficiale la Madrid, la invitaţia omoloagei sale, Manuela Carmena Castrillo. Ea a fost prezentată ca fiind prima femeie primar al Capitalei României, care şi-a propus să facă Bucureştiul un loc mai bun pentru a trăi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
În programul vizitei, s-a aflat participarea la deschiderea Forumului Mondial privind violenţa urbană şi educaţia pentru convieţuire şi pace şi întâlnirea cu preşedintele Comunităţii Madrid, Ángel Garrido.
 
Forumul reuneşte 100 de primari ai oraşelor din întreagă lume, organizaţii internaţionale şi reprezentanţi ai societăţii civile care urmăresc, prin acest eveniment, identificarea unor soluţii eficiente de eliminare a tuturor tipurilor de violenţă, prin agrearea unor măsuri de prevenire şi transformare a conflictelor, întocmirea unei agende pentru pace, împărtăşirea experienţelor, strategiilor, campaniilor şi politicilor guvernelor locale.
 
Gabriela Firea a fost prezentată spunându-se că este de profesie jurnalist şi că a lucrat în radio, televiziune şi în presa scrisă, fiind prima femeie primar al capitalei României.
 
"Principalul obiectiv al programului său este să facă Bucureştiul un loc mai bun pentru a trăi. De aceea se află astăzi aici, pentru a face schimb de idei despre cum să colaborăm pentru a atinge acest obiectiv", a anunţat prezentatoarea evenimentului, înainte de a o invita pe Gabriela Firea să-şi rostească discursul.
 
Îmbrăcată în ie, Firea a citit discursul în limba spaniolă pe care l-a încheiat mulţumind în limbile spaniolă, engleză, franceză şi română.î

Primarul Capitalei a vorbit despre rolul autorităţilor locale în combaterea violenţei, precum şi despre măsurile care au fost luate în Bucureşti pentru a contribui la incluziunea socială a categoriilor defavorizate şi pentru încurajarea familiilor şi natalităţii.

"Responsabilizarea şi transparentizarea guvernanţei locale sunt instrumente vitale pentru stimularea dezvoltării economice, maximizarea eficienţei administrative, asigurarea incluziunii sociale şi a durabilităţii mediului. Activitatea de îmbunătăţire a guvernanţei locale în întreagă lume include promovarea descentralizării, a egalităţii de gen şi a accesului la servicii de bază, toate acestea fiind elemente esenţiale ale unei bune guvernări locale. În ceea ce ne priveşte, în cei doi ani şi câteva luni de mandat am iniţiat, în paralel cu măsuri legate de marile probleme structurale, o serie de proiecte menite să contribuie, prin stimulente, la incluziunea socială a categoriilor defavorizate, la încurajarea familiilor şi a natalităţii sau la protejarea mediului înconjurător”, a declarat Gabriela Firea, conform unui comunicat de presă al PMB.

Firea a menţionat şi programul prin care cetăţenii pot propune proiecte de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi a subliniat, totodată, importanţa memorandumului de cooperare dintre Madrid şi Bucureşti.

"Madridul este un oraş care a avut aceleaşi probleme că şi Bucureştiul, dar este cu câţiva paşi înaintea noastră în rezolvarea lor, de aceea cred că acordul de parteneriat între cele două capitale pe care îl vom semna în cursul zilei de mâine va fi baza unei strânse colaborări în domenii strategice cum ar fi dezvoltarea durabilă, infrastructură, sănătatea, turismul sau cultură şi, de ce nu, pentru o mai bună cunoaştere reciprocă a cetăţenilor celor două metropole”, a spus Firea.

La rândul sau, primarul oraşului Madrid, Manuela Carmena Castrillo, a declarat, în contextul temei forumului, că în societatea modernă agresiunea nu este o soluţie, citând din Nelson Mandela care spunea că violenţa nu este în natura fiinţei umane. Ea a dat şi niste estimări conform cărora până în 2050 oraşele vor reuni 70 la sută din populaţia globală, acesta  reprezentând locul unde violenţa se manifestă pe diverse planuri: terorism, violenţă între bande, violenţă de gen, în şcoli sau în sport. Potrivit PMB, primarul a subliniat că este esenţială colaborarea autorităţilor din întreagă lume pentru elaborarea unei strategii clare, care să pună capăt violenţelor urbane de orice fel.

În deschiderea evenimentului au mai vorbit despre strategiile de combatere a violenţelor ministrul de Interne din guvernul spaniol, Fernando Grande Marlaska, unul din fondatorii Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, Widet Bouchamaoui, (Cvartetul pentru Dialog Naţional este laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2015) şi primarul Barcelonei, Ada Colau.

 
Conform unui comunicat al PMB, agenda vizitei include semnarea unui Memorandum de cooperare între cele două oraşe în domeniile: dezvoltare durabilă, infrastructură, educaţie, cultură şi turism. 
  
„Un oraş cu aproape 4 milioane de locuitori, aşa cum este Madridul, care a reuşit în doar câţiva ani să rezolve, printr-o strategie clară, problemele de trafic şi să implementeze cu succes proiecte de tip smart city, reprezintă un model administrativ pentru capitală României. Îmi doresc să punem bazele unei colaborări pe termen lung, beneficiind de expertiză specialiştilor madrileni, nu numai în ceea ce priveşte problemă traficului, ci şi în alte domenii precum educaţie, urbanism sau cultura”, afirma Firea, înaintea vizitei.
  
Gabriela Firea are în program întrevederi cu experţi din cadrul Primăriei oraşului Madrid pe probleme de smart city şi infrastructură, precum şi cu reprezentanţii unor companii de urbanism cu care va aborda subiecte precum planificarea urbană – modele de guvernantă urbană. 
  
  
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.