Ministrul Familiei, Gabrtiela Firea, anunţă, sâmbătă, că s-a întâlnit cu preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, pentru a pune bazele unor proiecte care să ducă la rezolvarea unor probleme sociale, respectiv reducerea abandonului şcolar şi a căsătoriilor timpurii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Continuăm demersurile începute pentru reducerea abandonului şcolar şi a căsătoriilor timpurii. Fenomenul tinerelor care devin mame mult prea devreme este una dintre temele pentru care este imperios necesar să găsim soluţii urgente şi eficiente. Putem face asta doar mergând direct în comunităţile unde avem cele mai multe astfel de probleme, pentru a discuta cu oamenii şi a găsi rezolvări punctuale”, a scris, sâmbătă, pe AFcebook, Gabriela Firea.  

Aceasta anunţă că s-a întâlnit cu Nicolae Păun, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa.  

”Am abordat aceste teme şi împreună vom stabili un plan concret de acţiune în comunităţile de romi din Romania. Am primit cu drag un dar simbolic - Lulica, prima păpuşă cu trăsături identice femeilor rome gândită pentru a combate discriminarea romilor”, a mai scris Firea.  

”Ne dorim să înceteze obiceiul căsătoriilor timpurii care este încă o practică barbară în anumite comunităţi de romi. Trebuie să se înţeleagă că vorbim despre nişte copii, care au nevoie să li se respecte drepturile şi copilăria”, a adăugat ministrul.  

Firea apreciază că ”este o misiune grea”, dar vor avea loc ”discuţii aplicate, direct în comunităţile unde încă se mai practică aceste obiceiuri”.  

”E o măsură prin care încercăm să reducem şi numărul mamelor minore sau a celor care abandonează şcoală. Cele două fenomene sunt consecinţele nefaste ale căsătoriilor timpurii. Anul trecut am avut aproape 700 de fete sub 15 ani care au devenit mame mult prea devreme, iar asta nu înseamnă creşterea sănătoasă a natalităţii pe care ne-o dorim cu toţii. În plus, o fată care naşte la vârsta asta nu se mai întoarce la şcoală vreodată”, a mai precizat ministrul.  

Firea anunţă că, începând de anul viitor, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse alături de Partida Romilor va demara proiecte privind combaterea acestor fenomene din comunităţile de romi din România.  

”Mă bucur că îl avem în echipa ministerului pentru a se ocupa de aceste proiecte, din funcţia de subsecretar de stat, pe Bogdan Paraschiv, secretar general la Partida Romilor Pro-Europa”, a mai afirmat Firea.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.