Fundaţia alpinistului Alex Găvan plăteşte pentru al doilea an consecutiv salariile a trei dintre profesorii care predau în şcoala din Askole, punct de plecare pentru expediţiile către vârfurile de peste 8000 de metri din masivul Karakorum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În Askole, satul izolat de pe valea râului Braldu din regiunea Baltistan a Pakistanului şi ultimul înspre taberele de bază ale celor patru vârfuri de peste 8000 de metri aflate în munţii Karakorum, învaţă în acest moment 271 de copii, începând cu grădiniţă şi până în clasa a zecea. Pandemia a afectat mult comunitatea, astfel încât trei dintre cei 8 profesori ai şcolii nu au mai putut fi plătiţi şi au continuat să predea voluntar. Pentru al doilea an consecutiv, prin Fundaţia Alex Găvan, cu smerenie şi recunoştinţă am creat posibilitatea ca Muhhamad Iqbal, Khathija Fatima şi Qurban Ali să isi poată primi salariile. Dintre ceilalţi cinci, trei sunt plătiţi de către guvernul pakistanez şi doi de către Juniper Trust, din Statele Unite. În multe privinţe ei şi toţi aceşti copii sunt profesorii mei şi ii recunosc şi onorez ca atare”, a scris Găvan pe Facebook.

În opinia sa, oriunde s-ar afla, orice limbă ar vorbi, copiii sunt minunaţi şi reprezintă o binecuvântare prin simplul fapt că sunt.

”Călătoria lor aici este înfrumuseţată şi sporită de către accesul la educaţie pe care îl primesc întru manifestarea sinelui lor celui mai înalt”, afirmă el.

Mai mult de 300 de copii dintr-un sat pakistanez izolat, ajutaţi de alpiniştii Sofie Lenaerts şi Alex Găvan: „Niciun act de bunătate nu e prea mic”
CITEȘTE ȘI Mai mult de 300 de copii dintr-un sat pakistanez izolat, ajutaţi de alpiniştii Sofie Lenaerts şi Alex Găvan: „Niciun act de bunătate nu e prea mic”

Anul trecut, când a luat decizia de a dona suma necesară salariilor profesorilor, Alex Găvan relata pe Facebook că a fost prima oară în Askole, oraş situat la altitudinea de peste 3000 de metri, în regiunea Baltistan, din nordul Pakistanului, în 2007 şi că ceea ce îşi aminteşte este cum copiii din localitate au venit la maşina în care se afla, nu pentru a cere ciocolată sau bani, ci stilouri, ceva de scris.

”Domnu, domnu, stilou, stilou”, era neobişnuitul ”salut” al copiilor.

În decembrie 2020, Alex Găvan a revenit la şcoala din Askole, în care învăţau la acel moment copiii din localitate, dar şi din alte 4 sate, în total 312 elevi de grădiniţă şi până în clasa a lX-a. 

La şcoală sunt 9 profesori - 4 plătiţi de stat, unul dintr-un fond al comunităţii, unul de un ONG, iar trei dintre ei sunt plătiţi din contribuţiile părinţilor. Cum în 2020, din cauza pandemiei, nu au fost organizate expediţii, cei trei profesori plătiţi de părinţi nu şi-au primit banii, pentru că părinţii elevilor nu au avut de unde să câştige bani. Fiind însă localnici, cei trei au făcut voluntariat, relata la începutul lui 2021 Alex Găvan, alpinist şi activist de mediu, anunţând că cei trei - Kathija Fatima, Muhammad Iqbal şi Qurban Ali - vor primi salariile pentru întreg anul şcolar care urma - în Baltistan, din cauza vremii, cursurile începând la 1 martie - din partea Fundaţiei Alex Găvan.

Gestul său a fost remarcat de către Raja Nasir Ali Khan, ministrul regional al Turismului, care a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj de mulţumire: ”Dragă Alex Găvan,  legende ca tine sunt cele care fac ca lumea să fie un loc mai bun”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.