Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe George-Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, pentru trafic de influenţă şi folosirea de informaţii nedestinate publicităţii. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat anterior de procurori cu inculpatul, a fost retrimis de instanţă la DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
DNA a anunţat, marţi, trimiterea în judecată a lui George-Alexandru Ivan, fost director general şi comercial în cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), pentru complicitate la trafic de influenţă, trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
”În intervalul 11-14 ianuarie 2022, o persoană trimisă în judecată anterior, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins de la angajatul unei societăţi comerciale (martor în cauză) o sumă de 10.000.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra ministrului transporturilor şi promiţând că îl va determina pe acesta să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lui de serviciu, în legătură cu prelungirea pe o perioadă de cinci ani de zile a contractului de asociere în participaţiune pentru exploatarea unor spaţii comerciale, încheiat între CNAB şi societatea unde lucra martorul”, a transmis DNA. 
 
În 3 octombrie 2022, acelaşi inculpat trimis în judecată anterior, împreună cu Ivan, ar fi pretins de la aceeaşi persoană o sumă necuantificată iniţial, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra directorului general al CNAB şi asupra ministrului Transporturilor şi promiţând că îi vor determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, în legătură cu prelungirea pe o perioadă de un an a contractului de asociere în participaţiune pentru exploatarea spaţiilor comerciale încheiat între CNAB şi societatea unde lucra martorul. Cuantumul pretinderii a fost individualizat, în 5 octombrie 2022, la suma de 1.200.000 de euro şi adus la cunoştinţa martorului de către Ivan.
 
În 14 şi 15 februarie, Ivan, în contextul etapei nepublice interne, reprezentată de redactarea în cadrul CNAB a unui caiet de sarcini pentru o achiziţie având ca obiect servicii de consultanţă, ar fi permis în mod direct accesul unui martor la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, prin indicarea către acesta de date din conţinutul caietului de sarcini (prima zi) şi prin predarea acestui caiet de sarcini (a doua zi), anterior publicării acestuia, în 18 mai, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
 
Anterior, prin decizia penală din 5 octombrie 2023, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti au dispus restituirea la DNA a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat anterior între procurorii anticorupţie şi inculpatul Ivan George-Alexandru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.