Forţele Navale Române lansează o campanie de strângere de fonduri pentru ca nava-şcoală "Mircea" să facă un marş în jurul lumii, în perioada martie 2021 - ianuarie 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, nava-şcoală "Mircea" împlineşte, în 17 mai, opt decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, perioadă în care, în timpul marşurilor de instrucţie, a făcut escale în peste 120 de porturi din Europa, Asia Mică, nordul Africii şi din America de Nord.

"Cu acest prilej, conducerea Forţelor Navale lansează proiectul unui marş al navei în jurul Pământului, în perioada martie 2021 - ianuarie 2022, cu escale în porturi de pe toate continentele, pentru a prezenta întregului mapamond spiritul românesc şi valorile culturale ale României, prin intermediul marinarilor militari români", se arată în comunicat.

Astfel, Forţele Navale Române şi Fundaţia "Gheorghe Balaban" iniţiază o campanie de strângere a fondurilor necesare pentru realizarea acestui deziderat, la fel cum, în anul 1938, printr-o colectă publică, s-a strâns o parte din banii necesari pentru construirea Navei-Şcoală "Mircea” la Şantierul Blohm&Woss din Germania.

Sursa citată menţionează că persoanele fizice şi juridice care doresc să susţină acest proiect al Forţelor Navale Române pot depune orice sumă de bani în contul RO 36 BACX 0000 0030 0615 8000 (LEI), al Fundaţiei "Gheorghe Balaban”, deschis la Unicredit Bank.

În prezent, nava-şcoală "Mircea" se află în marşul anual de instrucţie, urmând să traverseze pe parcursul a trei luni Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului şi să facă escale în porturile: Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).

Nava-şcoală "Mircea" se va întoarce acasă în 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini. 

Nava-şcoală "Mircea" este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălţime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval "Blohm & Voss” din Hamburg, Germania.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.