Numeroase flori şi lumânări, dar şi un afiş cu mesajul devenit deja celebru prin care le transmitea ruşilor să nu renunţe au fost depuse în faţa Ambasadei Rusiei la Bucureşti, în memoria activistului rus Alexei Navalnîi, decedat vineri într-o colonie penitenciară din Siberia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Flori albe şi lumânări au fost aşezate pe trotuarul din faţa clăddirii în care se află sediul Ambasadei Federaţiei Ruse. Alături de buchetele de flori sunt şi două fotografii ale lui Navalnîi.
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Pe trunchiul unui copac aflat pe scuarul de lângă ambasadă, a fost pus un afiş cu imaginea lui Navalnîi, cu data morţii sale, 16.02.2024 şi cu mesajul pe care el afirma că l-ar transmite ruşilor la moartea sa, ”Don”t give up”.  La baza copacului sunt depuse buchete de flori albe şi roşii şi numeroase lumânări aprinse.
 
 
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Europarlamentarul Vlad Gheorghe a organizat pe Facebook un eveniment în memoria lui Alexei Navalnîi, oamenii fiind aşteptaţi duminică, la ora 12.00, în faţa sediului Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.
”Putea să trăiască şi azi dacă nu se întorcea în Rusia lui Putin. A ales să pună mai presus de propria viaţă visul unei ţări eliberate, visul libertăţii fiecărui cetăţean rus. Paşnic, cu lumânări şi flori îi aducem un ultim omagiu celui care a avut curajul şi demnitatea să-şi înfrunte criminalul până la moarte şi dincolo de ea - Aleksei Navalnîi”, a scris pe Facebook europarlamentarul Vlad Gheorghe.
 

Alexei Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, a leşinat şi a murit vineri după o plimbare în colonia penală "Lupul polar" din Harp, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, unde îşi ispăşea o pedeapsă de 30 de ani de detenţie, a anunţat serviciul penitenciar.

Liderii occidentali, în frunte cu preşedintele american Joe Biden, au adus un omagiu curajului lui Navalnîi şi, fără a aduce dovezi, l-au acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că ar fi responsabil pentru această moarte. Marea Britanie a declarat că vor exista consecinţe pentru Rusia.

Kremlinul a declarat că reacţia Occidentului a fost inacceptabilă şi "absolut furibundă". Putin nu a comentat încă moartea lui Navalinîi.

FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a înfruntat sâmbătă temperaturi arctice de minus 30 de grade Celsius pentru a vizita colonia penală în care a murit fiul ei.

Ea a primit un anunţ oficial de deces în care se precizează că ora decesului a fost 14:17, ora locală (0917 GMT), în 16 februarie, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, pentru Reuters.

"Când avocatul şi mama lui Alexei au ajuns la colonie în această dimineaţă, li s-a spus că motivul decesului lui Navalnîi a fost sindromul morţii subite", a precizat Ivan Zhdanov, care conduce Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi, pe platforma de socializare X.

"Sindromul morţii subite" este un termen vag pentru diferite tulburări cardiace care cauzează stop cardiac subit şi deces.

De asemenea, nu era clar unde se află cadavrul lui Navalnîi, a precizat echipa sa. Mamei sale i s-a spus că trupul a fost dus la Salekhard, oraşul din apropierea complexului penitenciar, dar când a ajuns la morgă, aceasta era închisă.

Într-un documentar filmat înainte de a se întoarce în Rusia, Navalnâi a fost întrebat ce mesaj vrea să lase poporului rus în cazul în care va muri sau ar fi ucis.

"Nu renunţaţi. Nu trebuie, nu puteţi să renunţaţi", a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.