Firma Naguma Medical Supply, care a câştigat licitaţia pentru măşti destinate persoanelor din categoriile defavorizate, anunţă că livrează luni 10 milioane de bucăţi, la o zi după ce premierul Ludovic Orban ameninţase cu rezilierea contractului, dacă produsele nu sunt furnizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Naguma Medical Supply, parte a grupului InteRo, a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii pentru livrarea unui număr de 115 milioane de măşti 3 PLY, oferind cel mai mic preţ, respectiv 0,64 RON plus VAT, pentru măşti medicale cu certificat de garanţie şi calitate. În acest weekend Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, a deschis noi centre pentru primirea măştilor medicale. Naguma va continua să distribuie măştile pe parcursul săptămânii, 10 milioane fiind livrate chiar astăzi. Măştile achiziţionate vor fi distribuite gratuit de către Minister unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate”, a anunţat luni, într-un comunicat, firma care a câştigat licitaţia.

Conform aceleiaşi surse, ”Naguma este o companie nou-înfiinţată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael şi cei trei copii - Tyler, Michael şi Ashton), prezentă în România de peste 13 ani şi activând cu precădere în domeniul dezvoltărilor imobiliare”.

”Pe termen lung, familia canadiană îşi propune ca Naguma să devină un furnizor de măşti şi alte echipamente individuale de protecţie (EIP) pentru Europa de Est”, se arată în comunicat.

Premierul Ludovic Orban a avertizat că va fi reziliat contractul cu firma câştigătoare pentru achiziţia măştilor în vederea distribuirii persoanelor din categoriile defavorizate, dacă nu va livra luni măştile respective. Premierul a adăugat că se va trece la firma clasată pe locul al doilea la licitataţia respectivă ca să livreze măştile.
Ludovic Orban a fost întrebat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Gorj ce s-a întâmplat cu licitaţia privind achiziţionarea de măşti de protecţie pentru categoriile vulnerabile.
„Această licitaţie arată vulnerabilităţile în materie de derulare a achizitiilor publice. Licitaţia s-a derulat, a fost selectat câştigătorul, la cel mai mic preţ. Câştigătorul s-a angajat să livreze în termenul de şapte zile, care a fost prevăzut în licitaţie. După ce a fost declarat câştigătorul a fost contestată licitaţia. A fost contestată atât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi în instanţă. Au depus contestaţii trei firme. Sigur că au fost respinse contestaţiile. După ce s-a semnat contractul cadru cu toţi participanţii la licitaţie, s-a trecut la semnarea contractului subsecvent cu câştigătorul licitaţiei”,a  răspuns premierul, referindu-se la SC NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL, firma câştigătoare a licitaţiei.
El a explicat că firma care a câştigat licitaţie avea obligaţia ca în cinci zile să depună scrisoare de garanţie şi apoi să înceapă derulare contractului, dar nu a făcut acest lucru, iar în acest caz, dacă nu va aduce măştile, contractul va fi reziliat. 
„Câştigătorul licitaţiei avea obligaţia ca în termen de cinci zile să depună scrisoare de garanţie, urmând să înceapă cele şapte zile de derulare a contractului. Suntem în situaţia în care câştigătorul licitaţiei nu a depus în termenul legal de cinci zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere care este inclusă în contractul respectiv. Săptămâna viitoare urmează ca Ministerul Sănătăţii să ia o decizie care e foarte clară: rezilierea contractului în cazul în care luni nu vin cu măştile cei care au câştigat licitaţie şi trecerea la firma de pe locul doi pentru a livra măştile care sunt prevăzute în contract”, a explicat premierul.
Ministerul Sănătăţii anunţa în luna iunie că a finalizat achiziţia măştilor de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate. Au participat 14 firme, pe primul loc clasându-se SC NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL - deţinută de Michael Topolinski - cu 73,19 puncte. Urmau să fie achiziţionate 115 milioane de măşti, în valoare de peste 73 de milioane de lei, care urmau să ajungă la direcţiile de sănătate publică în maxim 7 zile,, apoi şi către medicii de familie şi autorităţile locale.

Firma clasată pe locul al doilea, cu 67,84 de puncte, Best Achiziţii, a contestat licitaţia la CNSC, ceea ce a împiedicat semnarea semnarea contractului.

Pe 21 mai, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă  privind acordarea de catre Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţilor publice locale a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.
Conform actului normativ, bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2020 va fi suplimentat cu suma de 230 milioane lei pentru achiziţia de măşti de protecţie care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru toate persoanele şi familiile defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoritale.
În următoarele două luni, fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 măşti de protecţie, preciza atunci Executivul.
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.