Administratorul unei societăţi comerciale şi firma respectivă au fost trimişi în judecată de DNA într-un dosar care vizează nereguli la un contract de reabilitare a unui pavilion, instalarea unei centrale termice nouă şi reţele de utilităţi în cazarma 1114 Deveselu. În acest caz, fostul comandant al U.M. 02517 Craiova, fostul său locţiitor, şeful Biroului dirigenţie lucrări, fosta contabilă şi dirigintele de şantier au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, primind pedepse între 1 an şi jumătate şi 3 ani de închisoare cu suspendare. Cei cinci ar fi achitat firmei facturi pentru echipamente, utilaje şi lucrări neprimite, neprestate şi neexecutate. Prejudiciul cauzat U.M. 02517 Craiova depăşeşte un milion de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice, administrator al S.C. Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup S.R.L., pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi a S.C. Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reţinut că, în 16 decembrie 2013, între U.M. 02517 Craiova, în calitate de achizitor, şi S.C. Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal, în calitate de prestator, a fost încheiat un contract de execuţie lucrări ce avea ca obiect ”Consolidare şi reabilitare pavilion S2, centrală termică nouă şi reţele de utilităţi în cazarma 1114 Deveselu”.

"În acest context, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, cele cinci persoane (care anterior au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei), în calităţile menţionate mai jos, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi ar fi dispus respectiv efectuat mai multe plăţi către inculpata S.C. Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal. Banii au fost achitaţi firmei respective pentru echipamente, utilaje şi lucrări neprimite, neprestate şi neexecutate, în baza unor documente justificative (facturi şi situaţii de lucrări) care, la data emiterii/decontării, nu reflectau realitatea", arată DNA.

Prin aceste demersuri a fost cauzat patrimoniului U.M. 02517 Craiova un prejudiciu total de 1.091.966 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin celor doi inculpaţi.

Ministerul Apărării Naţionale - Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: colonel inginer Vasile Deatcu, la data faptei locţiitor al comandantului U.M. 02517 Craiova, colonel în rezervă Daniel Croitoru, la data faptei comandant al U.M. 02517 Craiova, maior Marian Ionuţ Moanţă, şef Birou dirigenţie lucrări din cadrul U.M. 02517 Craiova, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, căpitan Alina Ileana Lupu, la data faptei contabil şef în cadrul U.M. 02517 Craiova, pentru neglijenţă în serviciu, personal civil contractual (diriginte de şantier) Marin Bulacu, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

"În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

Vasile Deatcu - 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,

Daniel Croitoru - 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,

Marian Ionuţ Moanţă - 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,

Alina Ileana Lupu - 1 an şi 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

Marin Bulacu - 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat", arată DNA.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Militar Timişoara şi la Tribunalul Dolj.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.