Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că, din 3.000 de persoane testate pentru a se constata dacă sunt infectate cu SARS-CoV-2, în cazul a două testul a ieşit pozitiv. Firea anunţă că instituţia pe care o conduce nu va renunţa la testarea în masă a bucureştenilor pentru a constata dacă au trecut prin boală. "Nu ne putem opri doar pentru că un domn ministru şi o doamnă de la DSP au politizat acest subiect. Să fiţi convins că vom face aceste teste”, afirmă Gabriela Firea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gabriela Firea a declarat, marţi seară, la Digi 24, că dintre cele 3.000 de persoane testate până în prezent pentru identificarea infectării cu COVID-19, două persoane au fost diagnosticate.
 
În ceea ce priveşte testarea de tip anticorpi, care ar arăta procentul din populaţie care a trecut prin boală, dar care a fost suspendată după ce Direcţia de Sănătate Publică nu a dat avizul pentru realizarea acestei pe Arena Naţională, primarul general al Capitalei a afirmat că nu va renunţa la acest proiect şi că testele au fost deja achiziţionate. 
 
"Nu ne putem opri doar pentru că un domn ministru şi o doamnă de la DSP au politizat acest subiect. Să fiţi convins că vom face aceste teste”, a spus Firea.
 
Ea a arătat că a avut "dialoguri intense, de bună credinţă” cu ministerul în privinţa demersurilor Primăriei Capitalei de a face testare în masă a bucureştenilor şi că în întâlnirile directe pe care le-a avut cu reprezentanţi ai DSP i-au fost "refuzate toate variantele de lucru”.
 
Astfel, primarul general a susţinut că i s-a refuzat iniţial realizarea testelor anticorpi în spitalele aflate în subordinea Primăriei.
 
"Ceea ce ni se spune acum că ar fi permis (testarea în spitale - n.r.) ne-a fost respins de către DSP Bucureşti şi ne-a spus că nu invităm bucureştenii să fie testaţi la propriile spitale, pentru că se vor îmbolnăvi, ceea ce nu era adevărat pentru că avem circuite separate”, a explicat Firea.
 
Firea a adăugat că a avut ca variantă invitarea celor care vor să se testeze la cabinetele de medicină şcolară, cu respectarea măsurilor, fapt care, de asemenea, ar fi fost refuzat, inclusiv de către ministrul Educaţiei.
 
Primarul general a mai afirmat că, anterior respingerii de către DSP, specialişti din această instituţie au mers la Arena Naţională şi au afirmat că este locul "minunat” petru realizarea testării, însă ulterior avizul nu a mai fost primit. Gabriela Firea a arătat că a fost invocat un ordin de ministru din anul 2007 pentru refuzul de a permite posibilitatea de a efectua testarea pe arena sportivă.
 
"Insistăm pentru că asta a făcut toată lumea. În momentul în care vrei să ai informaţie reală, informaţie corectă despre cum a circulat virusul şi care este gradul de imunizare în cea mai mare comunitate din România şi pentru că Ministerul nu era interesat de acest proiect am vrut să facem ce s-a făcut în toată Europa. (...) Înţeleg că avem dreptul că facem în domeniul Sănătăţii doar ceea ce doreşte Ministerul nostru al Sănătăţii şi nu ceea ce este şi necesar”, a mai afirmat primarul general Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, săptămâna trecută, că va depune plângere penală la adresa conducerii DSP Bucureşti şi a Ministerului Sănătăţii, pe care le acuză că au blocat proiectul de testare a populaţiei derulat pe Arena Naţională. Firea susţinea că, invocându-se un ordin de ministru, li s-a cerut să oprească activitatea de testare.

Ulterior, Gabriela Firea a afirmat că nu se doreşte să se cunoască adevărul şi ca românii să fie informaţi, susţinând că guvernanţii doresc ca cetăţenii să stea cu teamă, iar în acest mod se pierd locuri de muncă.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti au transmis, joia trecută, că susţin orice iniţiativă de testare a populaţiei pentru COVID-19, în condiţiile legii.

”Având în vedere declaraţiile privind testarea populaţiei din Bucureşti, precizăm că, Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti susţin orice iniţiativă de testare a populaţiei pentru COVID-19, în condiţiile legii, cu respectarea normelor de siguranţă pentru o astfel de procedură medicală şi a recomandărilor epidemiologice şi ştiinfice ale specialiştilor Institutului Naţional de Sănătate Publică”, a transmis, Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Marţi seară, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, la Digi 24, că nu a emis un ordin care să interzică testarea programată de Primăria Capitalei pe Arena Naţională, explicând că Direcţia de Sănătate Publică a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile, fiind vorba despre un act medical. "Cine se ocupă de sănătatea românilor este Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi unităţile medicale. Nu ştiu dacă vreo autoritate publică are în panoplia de atribuţii sănătatea românilor”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.