Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, şi Silvia Radu, primarul interimar al municipiului Chişinău, au avut miercuri o întâlnire cu ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, la sediul ministerului, unde au discutat despre dezvoltarea de programe şi proiecte culturale comune Bucureşti - Chişinău. Printre acestea, includerea în parcul Centenar a unei zone dedicate capitalei Republicii Moldova şi participarea artiştilor de peste Prut la evenimente culturale din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La discuţiile de miercuri, Gabriela Firea a declarat: „Dorim să includem în calendarul de evenimente culturale al capitalei României şi proiecte culturale ale municipiul Chişinău, mai ales că în acest an celebrăm Centerarul. Pe lângă schimburile culturale între teatrele din cele două capitale, dorim să includem în parcul Centenar pe care îl vom realiza anul acesta şi o zonă dedicată oraşului Chişinău. În acest sens, doamna primar Silvia Radu ne-a asigurat că Primăria Capitalei Republicii Moldova ne va oferi o sculptură reprezentativă”.

Ea a mai declarat că va invita artiştii de la Chişinău să participe la Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă, B-Fit în the street, eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Arcub.

Bucureştiul, după modelul Praga şi Varşovia

La întâlnire, edilul şef a prezentat o serie de proiecte de regenerare urbană pe care Municipalitatea îşi propune să le realizeze anul acesta: „Am prevăzut în bugetul pentru anul 2018 suma de 1 milion de euro pentru organizarea unui concurs de soluţii pentru reabilitarea şi punerea în valoare a unor zone simbol din Bucureşti, cum ar fi Calea Victoriei şi bulevardul Magheru. Ne dorim să participe la concurs cele mai prestigioase case de arhitectură din lume, care să ne propună cele mai bune soluţii pentru a revitaliza aceste zone, după modelul Praga şi Varşovia. Lucrările de modernizare vor fi realizate atât din fonduri municipale, cât şi în parteneriate public private, mai mulţi investitori arătându-se deja interesaţi să ne devină parteneri în acest demers".

Firea a mai anunţat că primăria a semnat protocoale de colaborare cu Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu", pentru refacerea faţadelor celor două instituţii de învăţământ.

La rândul său, Silvia Radu, a declarat că îşi doreşte să organizeze cât mai multe evenimente în Chişinău după modelul „de bune practici” din Bucureşti.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a spus: „Sunt ministru, dar în primul rând artist, şi deci cunosc importanţa specială pe care o are arta în viaţa cotidiană. Vom face toate demersurile necesare şi îi vom invita pe copiii din Chişinău în taberele de creaţie pe care le vom organiza în România şi, de asemenea, vom pregăti pentru teatrele din Chişinău turnee în ţara noastră, astfel încât, în anul Centenarului să putem sărbători cum se cuvine, toţi românii, bucuria Marii Uniri".

Pantofi roşii, depuşi la MNIR

Cei doi edili şi ministrul Culturii au participat la evenimentul „Pantofi Roşii", dedicat luptei împotriva violenţei domestice, unde, în mod simbolic, au depus pe treptele Muzeului Naţional de Istorie trei perechi de pantofi roşii, în semn de solidaritate cu femeile din România care sunt victime ale violenţei domestice.

Primarul General, Gabriela Firea: ”Ca primar general, cât şi ca femeie şi mamă condamn cu fermitate orice formă de violenţă, fie verbală sau fizică. Femeile care sunt victime ale violenţei domestice au nevoie de ajutor, de adăpost, de consiliere psihologică şi juridică, precum şi de asistenţă medicală. Primăria Capitalei, prin DGASMB, este printre primele instituţii publice din ţara care oferă un sistem complet de servicii sociale de prevenire, protecţie şi recuperare a victimelor în domeniul violenţei domestice, în colaborare cu organizaţiile neguvernamentale".

Primarul General a explicat că sistemul Municipalităţii dedicat victimelor violenţei domestice cuprinde atât servicii de prevenţie şi servicii de asistenţă pentru agresorii familiali, cât şi servicii de protecţie. Este vorba despre Centrul de consiliere pentru victimele violenţei domestice, dezvoltat în colaborare cu Asociaţia ANAIS şi finanţat integral de către Primăria Municipiului Bucureşti.

Firea a explicat că municipalitatea pune la dispoziţie locuinţe protejate - „Centrul de asistenţă pentru mama şi copil", cu o capacitate de 27 locuri, centrul de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei în familie „Casa Adra”, al Asociaţiei de Dezvoltare şi Refacere Adventistă, finanţat integral de către Primăria Muncipiului Bucureşti, cu 30 de locuri, şi centrul de primire în regim de urgenţă „Casa Invicta", cu o capacitate de 16 locuri, dezvoltat în parteneriat cu Asociaţia ANAIS şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, finanţat de asemenea integral de PMB. Centrele asigură primire şi găzduire pe o perioadă de până la 24 luni, hrană, servicii psiho-sociale de informare şi orientare, consiliere şi asistenta juridică.

De cealaltă parte, Silvia Radu a declarat că „violenţa domestică este un fenomen prezent şi în Republica Moldova şi este important să promovăm şi să apărăm drepturile femeilor. Astfel de evenimente precum cel organizat astăzi încurajează femeile să vorbească despre situaţiile prin care trec şi atrag atenţia opiniei publice asupra acestui fenomen”.

Ministrul Culturii a avut şi el o poziţie fermă referitor la aceasta, declarându-se împotriva violenţei de orice fel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.