Primarul Capitalei Gabriela Firea îl invită pe ministrul Mediului Costel Alexe pentru a-i prezenta măsurile antipoluare luate de Primăria Generală. Ea îl acuză pe ministru că deşi Bucureştiul este pe locul al patrulea în ceea ce priveşte poluarea, nu a comentat nimic referitor la oraşele de pe primele trei poziţii - Iaşi, Cluj, Braşov. De asemenea, ea afirmă ca aşteaptă ca Alexe să precizeze care sunt legile, reglementările şi măsurile pe care le va intreprinde, la nivel naţional, pentru a combate poluarea, in marile oraşe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aţi lansat în ultimele zile o serie de acuzaţii publice referitoare la faptul că autorităţile locale din Capitală nu ar fi făcut „nimic” în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii aerului şi combaterea poluării. Consider că sunteţi dezinformat şi de aceea doresc să vă pun la dispoziţie documentele şi argumentele care stau la baza activităţii Primăriei Capitalei în acest domeniu. Vă reamintim că Municipiul Bucureşti ocupă locul 4 în topul celor mai poluate oraşe din România, după Iaşi, Cluj, Braşov. Nu v-am văzut preocupat de acţiunile autorităţilor locale din primele 3 municipii ca grad de poluare din Romania. Aţi sărit direct la locul patru, cu interesul Dvs. Poate nu ştiţi că în Capitală trăiesc, lucrează şi studiază 4 milioane de locuitori iar Bucureştiul este tranzitat zilnic de un milion şi jumătate de autoturisme, câteva sute de mii din alte judeţe ale ţării.”, îi scrie Firea ministrului.

Ea spune că reprezentanţii Primăriei ar dori să afle care sunt legile, reglementările şi măsurile pe care le va intreprinde, la nivel naţional, pentru a combate poluarea, in marile oraşe, având în vedere faptul că, în calitate de ministru, are o responsabilitate nu doar în a sesiza anumite probleme, ci şi a le rezolva concret, deoarece „Ministerul Mediului realizează politica la nivel naţional în domeniile protecţiei mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversităţii, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice cu privire la toate sectoarele şi subsectoarele pe care le administrează, elaborează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi armonizare a acestor activităţi în cadrul politicii generale a Guvernului, asigură şi coordonează aplicarea strategiei Guvernului în domeniile sale de competenţă, îndeplinind rolul de autoritate de stat, de sinteză, coordonare, reglementare, monitorizare, inspecţie şi control în aceste domenii”.

Gabriela Firea afirmă că, de la preluarea mandatului, a fost permanent preocupată de necesitatea de a acţiona pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi a reducerii poluării.

”Precizez că pericolul poluării datează din 2008, primele semnale de la Bruxelles privind un posibil infrigement datând din 2010. Pe perioada mandatului primarului general interimar din partea PNL, Răzvan Sava, nu s-a luat nicio măsura pentru combaterea poluării”, subliniază primarul Capitalei.

Ea îl invită pe ministrul Mediului Costel Alexe la o reuniune de lucru, vineri, 10 ianuarie 2020, ora 13.00, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta, nr 47), etajul 1, sala 150, pentru a discuta despre măsurile dedicate combaterii poluării aprobate în ultimii trei ani şi stadiul implementării acestora, împreună cu reprezentanţii Primăriei Capitalei, ai primăriilor de sector şi ai instituţiilor cu atribuţii în combaterea poluării.

Firea îi pune lui Alexe la dispoziţie un număr de telefon fix, un număr de fax şi adresa de mail a cabinetului său, pentru a confirma participarea.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, marţi seară, că Bucureştiul produce un milion de tone de deşeuri pe an, din cele şase pe care le produce România, gradul de reciclare a deşeurilor fiind de doar 13,81%, deşi ar trebui să fie de 50%. Alexe spune că, o dată la cinci zile, poluarea atinge cote alarmante în Bucureşti, fiind depăşite concentraţiile maxim admise.

”Revoltător este că, în Capitala României, în anul 2020, avem perspectiva anului 2021 în care efectiv nu vom mai avea unde să ducem gunoaiele. Aceste deşeuri care trebuie colectate selectiv şi reciclate noi suntem campionii Europei şi le ducem la groapă. Ministerul poartă o corespondenţă şi a pus în vedere Primăriei Generale a Capitalei de fiecare dată, cu fiecare ocazie, că trebuie să se preocupe să identifice soluţii, pentru că Bucureştiul astăzi produce un milion de tone de deşeuri pe an din cele şase pe care le produce România”, a declarat, marţi seară, la Antena 3, Costel Alexe.

Zilele trecute Firea şi Alexa au mai avut schimburi de replici pe tema poluării din Capitală.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.