Primarul Capitalei, Gabriela Firea, face apel la proprietarii de imobile care se încadrează în clasa I de risc seismic să accepte de urgenţă să se mute în locuinţe puse la dispoziţie de primărie, pentru a putea fi începute lucrări de consolidare, iar dacă nu locuiesc în acele imobile şi au chiriaşi să îi informeze şi să înceteze contractele de chirie. Ea a precizat că primăria le pune la dispoziţie 84 de apartamente libere, cu destinaţia locuinţe de necesitate, celor care se mută din clădirile cu risc seismic, pe durata lucrărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, începând de săptămâna viitoare, doi consilieri şi specialişti din primărie vor merge din nou, din uşă în uşă, să le explice proprietarilor care sunt riscurile la care se expun refuzând consolidarea imobilelor cu risc seismic, iar angajaţii care s-au ocupat de acest proces, dar nu au făcut-o în mod coordonat, vor trece la renotificarea proprietarilor clădirilor care prezintă pericol public.

"Din păcate, trebuie să apelăm şi la câteva măsuri prin care să îi conştientizăm pe proprietari că îşi pun viaţa în pericol, iar dacă ei nu locuiesc acolo şi au închiriat acele locuinţe, au obligaţia să îi informeze pe chiriaşi şi să înceteze acele contracte. Se va merge şi la amendarea, conform legii, a proprietarilor pentru neprezentarea cadastrului apartamentelor în 60 de zile de la notificare, acţionarea în instanţă a celor care nu permit accesul în locuinţe în faza de proiectare şi de execuţie şi obţinerea unei Ordonanţe preşedinţiale”, a avertizat Firea.

Ea a făcut apel la proprietarii de imobile care se încadrează în clasa I de risc seismic să accepte de urgenţă să se mute în locuinţe puse la dispoziţie de primărie.

"Mai fac încă un apel la proprietarii de imobile care se încadrează în clasa I de risc seismic pericol public să accepte de urgenţă locuinţele puse la dispoziţie de primărie, iar dacă nu locuiesc în acele imobile şi au chiriaşi, să îi informeze şi să înceteze contractele de chirie. Vom demara procesurile de consolidare, cu prioritate, a imobilelor aflate 100% în proprietatea primăriei, pentru că acolo nu mai este nevoie de acceptul altui coproprietar”, a spus Firea, adăugând că, în anumite cazuri, consolidarea s-ar putea face şi fără evacuarea proprietarilor, însă lucrările s-ar prelungi mai mult.

Gabriela Firea a spus că oferta primăriei pentru cei care doresc să se mute pentru ca locuinţa să fie consolidată include 84 de apartamente libere, cu destinaţia locuinţe de necesitate, situate în bulevardul Naţiunile Unite nr. 8, bloc 108, tronson 2, bulevardul Naţiunile Unite, nr. 9, bloc 107, tronson 2 şi în Calea 13 septembrie nr. 224, bloc 53, tronson 2.

"Mai fac încă un apel la proprietarii de imobile care se încadrează în clasa I de risc seismic pericol public să accepte de urgenţă locuinţele puse la dispoziţie de primărie, iar dacă nu locuiesc în acele imobile şi au chiriaşi, să îi informeze şi să înceteze contractele de chirie. Vom demara procesurile de consolidare, cu prioritate, a imobilelor aflate 100% în proprietatea primăriei, pentru că acolo nu mai este nevoie de acceptul altui coproprietar”, a afirmat primarul general Firea.

În ceea ce priveşte costul consolidării, din estimările făcute s-a stabilit că tariful variază între 270 de euro şi 450 de euro pe metru pătrat, iar rata lunară variază între 200 şi 500 de lei pe lună, dar vor fi şi situaţii în care proprietarii unor apartamente spaţioase, de peste 100 de metri pătraţi, vor trebui să plătească lunar 700 de lei.

Condiţiile pentru a putea intra în procesul de consolidare, proiectare şi execuţie sunt prevăzute de o ordonanţă din 1994, care stabileşte că beneficiază de finanţare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari în rate lunare egale în lei, fără dobândă, cu o durată de rambursare de până la 25 de ani de la data recepţiei.

Edilul Capitalei le-a promis proprietarilor că înainte de începerea lucrărilor li se va spune clar cât vor dura acestea şi şi-a luat angajamentul ca termenele date să nu fie încălcat, ea avertizându-i pe constructori să nu se înscrie la licitaţii dacă nu au capacitatea să respecte termenele, pentru că vor fi sancţiuni foarte mari.

La rândul său, directorul general de la Administraţia Fondului Imobiliar, Mihai Enăchescu, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că "interesul major" este de începere a lucrărilor la imobilele din Centrul Vechi: "Interesul major e de începere a lucrărilor pe zona Centru Vechi, unde acum există şapte imobile deţinute integral în administrare şi care sunt libere. Nu e nevoie de intervenţii ulterioare”.

El a arătat, însă, că multe din clădirile aflate în Centrul Vechi nu mai sunt în administrarea Municipalităţii. Astfel, dacă în perioada 1990 – 1995 erau 550 de clădiri, acum mai sunt 128, iar în cele mai multe cazuri Municipalitatea deţine cote-părţi.

Directorul executiv adjunct Direcţia Investiţii, Luiza Matheas, a precizat că pentru începerea lucrărilor de consolidare va trebui făcută o prioritizare, întrucât nu există capacitatea necesară pe piaţa construcţiilor de consolidare simultană a acestor imobile.

Lista imobilelor din Bucureşti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde 774 de clădiri. Dintre acestea, 183 sunt imobile încadrate în clasa I risc seismic, care prezintă pericol public, 173 sunt clasa I risc seismic, 318 - clasa a II-a risc seismic, 94 - clasa a III-a risc seismic, şase - clasa a IV-a, potrivit datelor prezentate miercuri de primarul Capitalei.

Primarul Capitalei a anunţat, miercuri, că în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti va fi înfiinţată o Administraţie municipală pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, pentru că până acum nu a existat o coordonare a acestei activităţi, iar clădirile cu grad I de risc seismic, care prezintă pericol public, vor fi primele consolidate.



viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.