Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunţat marţi că renunţă la vinieta antiupoluare, aşa-numita ”taxă Oxigen”, în faţa unui val uriaş de respingere a unei măsuri luate în toată Europa, acuzând şi declaraţiile politicianiste. ”Cetăţenii resping ideea de restricţie”, a spus ea, după sondajul pe care l-a realizat online. Firea a precizat că face anunţul cu ”sufletul neîmpăcat”, dar ca nu renunţă la alte măsuri antipoluare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul general Gabriela Firea a precizat că renunţă la vinieta Oxigen, după ”valul uriaş de respingere” pe care l-a constatat după consultarea publică pe care a făcut-o pe Facebook.

”Decizia este, chiar dacă cu sufletul neîmpăcat: renunţ la vinieta antipoluare pentru că trebuie să-i ascult pe toţi cetăţenii”, a declarat Gabriela Firea.

”Decizia se va transforma într-o hotărâre CGMB în luna martie. Renunţ la vinieta antipoluare pentru că trebuie să-i ascult pe toţi bucureştenii. Voi veni cu un proiect de anulare, dar nu înseamnă că abandonăm lupta. Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru centura ocolitoare a Capitalei”, a adăugat primarul general.

Ea a afirmat că, în faţa unui val atât de uriaş de respingeri a unei măsuri luate în alte state europene, este în situaţia de a lua o decizie.
”În trei ani şi jumătate, nu am revenit asupra niciunei măsuri pentru că bucureştenii au apreciat ce am făcut. Este un precedent ce se întâmplă pentru că a fost creat de factorul politic”, a subliniat primarul Capitalei.
 
Gabriela Firea a anunţat că a primit peste 5.000 de mailuri şi peste 60.000 de comentarii, 90 la sută dintre ele împotriva taxei. De asemenea au fost depuse peste 1.500 de petiţii scrise la primărie şi că există alte 430 de plângeri prealabile de la persoane fizice şi juridice.
 
”Concluzia acestui referendum este, se pare, că vrem mai multe maşini poluante. Este un răspuns clar: cetăţenii resping taxa de poluare, ideea de vinietă, chiar dacă ea este o măsură care s-a aplicat cu succes în alte state europene”, a afirmat Firea.
Gabriela Firea anunţa în decembrie 2019 că  vinieta Oxygen va intra în vigoare de la 1 martie, precizând că, în ianuarie şi februarie, poluarea este oricum mai scăzută, având în vedere că elevii sunt în vacanţă, mulţi bucureşteni sunt plecaţi din oraş, iar circulaţia este îngreunată din cauza condiţiilor meteo.

Proiectul Oxigen, care prevede măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în Capitală, a fost adoptat, în 24 noiembrie, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Proiectul propunea iniţial ca toate toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinieta electronică pentru Bucureşti, însă, în urma amendamentelor aprobate, şi maşinile Euro 4 vor fi scutite de plata vinietei până în 2021.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.