Ministrul Familie Gabriela Firea a precizat, referitor la dezbaterea de luni în Parlament a Planul de Acţiune privind implementarea „Garanţiei pentru Copii”, că prin acest demers 5% din fondurile europene alocate ţării noastre vor fi cheltuite pentru copii. Ea a adăugat că îşi propune ca forma finală a documentului să fie realizată până în data de 5 decembrie, acest program contribuind la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Lupta noastră zilnică este ca nici un copil să nu se mai culce flămând, să aibă un acoperiş deasupra capului sau să fie educat.  Am dezbătut, astăzi, Planul de Acţiune privind implementarea Garanţiei pentru Copii, alături de reprezentanţii organizaţiilor şi ministerele care s-au implicat direct în elaborarea acestui plan. Până în 28 Noiembrie aşteptăm observaţiile. Ne propunem ca până în 5 Decembrie să avem forma finală a documentului. „Garanţia pentru copii” va contribui la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii. Sunt 5 servicii cheie care vor fi garantate: nutriţia sănătoasă, servicii de îngrijire medicală gratuite, educaţia gratuită, educaţia şi îngrijirea timpurie gratuită, condiţii de locuire adecvate. Prin aprobarea “Garanţiei pentru Copii”, 5% din fondurile europene alocate ţării noastre vor fi cheltuite pentru copii!”, a scris Gabriela Firea, luni pe Facebook.

Ea a anunţat şi lista participanţilor la dezbaterea de luni.

„Au participat la întâlnirea de validare UNICEF România, printr-o delegaţie condusă de Anna Riatti – reprezentantul UNICEF în ţara noastră, Salvaţi Copiii România, World Vision România, Consiliul Elevilor, Organizaţia Umanitară Concordia, Eurochild, Asociaţia Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, Hope and Homes for Children, Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst, Ambasada Sustenabilităţii în România, CNASR, FONPC, Fundaţia SERA România, SOS Satele Copiilor, Terre des Hommes. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alături de secretarul de stat Doina Pârcălabu, preşedinta ANPDCA Elena Tudor şi colegii din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, a explicat Firea.

Aceasta a atras atenţia că „unul din trei copii sunt afectaţi de sărăcie sau excluziune socială, respectiv 1.3 milioane de copii”.

„În 2020, 40% dintre copii sufereau de deprivare materială şi socială, în creştere faţă de 2019. Nivelul era de aproape 3 ori mai mare decât cel înregistrat în UE. Un raport UNICEF plasează România, în ceea ce priveşte bunăstarea copilului, pe locul 25 din 38 de state cu venituri mari. În mediul rural, 3 din 10 copii merg întotdeauna flămânzi la culcare. Au fost multe piedici în acest an, dar am reuşit să trimitem Comisiei Europene, încă de luna trecută, o variantă de lucru a documentului. Specialiştii europeni şi-au exprimat punctul de vedere şi el se regăseşte în documentul validat astăzi. În scurt timp, planul de acţiune va fi supus aprobării Guvernului şi înaintat ca document oficial, la Comisie. Prevederile „Garanţiei pentru Copii” au fost unele dintre elementele cheie care au stat la baza stabilirii priorităţilor naţionale din domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului, incluse în noul proiect al Strategiei Naţionale privind drepturile copilului pentru perioada 2022-2027, care va fi supus aprobării Guvernului în curând”, a conchis ministrul Familiei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.