Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, că a sesizat de mai multe ori Ministerul Transporturilor cu privire la construcţia unei pasarele în Parcul Herăstrău şi i-a cerut ministrului să dea acordul primăriei pentru această investiţie în cazul în care ministerul nu poate să o realizeze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am semnalat Ministerului Transporturilor încă de anul trecut această problemă extrem de gravă, (...) pentru că doar parcul este în administrarea PMB, prin ALPAB. Inclusiv acum câteva săptămâni, când a mai fost un incident, inclusiv acum câteva zile, chiar şi ieri i-am scris din nou domnului ministru şi l-am rugat să contacteze instituţia suport care trebuie să realizeze acest obiectiv de investiţii. Dacă ministerul nu poate să realizeze, nu ştiu, din motive financiare sau administrative, să ne dea nouă acordul pentru a putea face o pasarelă. Ştiţi foarte bine, căile ferate nu sunt la Primăria Capitalei, dar parcul este al nostru. Este înfiorător ce se întâmplă, dar noi am sesizat asta în repetate rânduri şi nu am primit niciun răspuns”, a susţinut primarul Capitalei, Gabriela Firea.

La începutul lunii martie, reprezentanţii municipalităţii spuneau că Primăria Bucureşti, prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), a avut prevăzuţi în buget încă din 2015 banii necesari studiului de fezabilitate pentru construirea unei pasarele pietonale peste lacul Herastrău, însă Ministerul Transporturilor nu şi-a dat avizul.

Pentru că nu există un pod sau o pasarelă peste lacul Herăstrău, trecerea pietonilor şi bicicliştilor de pe un mal pe celălalt al lacului, respectiv între cele două zone ale parcului împărţite de lac, se face pe lângă calea ferată Bucureşti-Constanţa. Reprezentanţii municipalităţii arătau atunci că cetăţenii au făcut nenumărate reclamaţii şi au semnalat pericolul traversării căii ferate în zona respectivă şi accesul dificil pe podul de cale ferată, astfel că, din 2015, Primăria Capitalei, prin ALPAB, a alocat fonduri pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unei pasarele pietonale peste lacul Herăstrău şi a solicitat Ministerului Transporturilor avizul de principiu.

"Atât în 2015, cât şi în anul 2016, Ministerul Transporturilor a refuzat propunerea municipalităţii, argumentând că soluţia propusă nu se încadrează în regulile privind amplasarea şi autorizarea construcţiilor în zona de protecţie a căii ferate”, arată Primăria Capitalei.

Un adolescent de 16 ani s-a electrocutat, în luna martie, pe podul de cale ferată de lângă parcul Herăstrău, după ce a ajuns în apropierea cablurilor de 27.000 de volţi care alimentează trenurile. Tânărul a suferit arsuri de gradele II şi III pe 90 la sută din suprafaţa corpului. El a fost intubat şi transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, unde a murit după mai puţin de două luni.

Şi în 2015, doi tineri au fost electrocutaţi când au traversat acelaşi pod CFR, atingând firele de contact, iar în 2012 un alt tânăr şi-a pierdut viaţa în urma unui incident asemănător.

De asemenea, în zonă au loc frecvent accidente de tren, ultimul petrecându-se luni, când un bărbat care mergea cu bicicleta pe podul feroviar a fost lovit de tren şi a murit pe loc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.