Primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, anunţă că îşi donează 10% din salariu, timp de trei luni, fondului instituit pentru finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a catedralei Notre Dame. Ea i-a trimis o scrisoare primarului din Paris, Anne Hidalgo, spunând că a văzut "un popor francez îngenuncheat, dar nu în semn de înfrângere, ci într-un act impresionant de credinţă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Stimată Doamnă Primar, În numele Bucureştiului şi al locuitorilor săi, vă transmit mesajul nostru de compasiune si solidaritate, dupa teribilul incendiu ce a mistuit Catedrala Notre Dame de Paris, simbolul şi inima Franţei, parte a patrimoniului arhitectural mondial (...) Această tragedie a unit nu numai un popor, ci o întreagă lume. Am văzut ieri un popor francez îngenuncheat, dar nu în semn de înfrângere, ci într-un act impresionant de credinţă! Indiferent de naţionalitate sau origine, oameni din întreaga lume s-au rugat pentru eroii pompieri care şi-au riscat viaţa pentru a salva acest simbol al umanităţii şi iată că astăzi avem speranţa unui nou început!", arată Firea în scrisoarea trimisă primarului din Paris, Anne Hidalgo.

Ea se arată convinsă că toată lumea va contribui la reconstruirea "acestui monument de o valoare inestimabilă, prin sprijin financiar, moral sau spiritual".

"Personal, doresc să mă alătur eforturilor de solidaritate şi să donez 10% din salariul meu, timp de trei luni, în fondul de solidaritate dedicat reconstrucţiei Catedralei Notre Dame de Paris. Sper ca gestul meu să fie urmat de cât mai mulţi oameni", spune Firea.

Catedrala Notre Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări luni seară. Un prim apel care anunţa izbucnirea incendiului a fost primit de autorităţi la ora 18.20. Douăzeci de minute mai târziu, în urma unui al doilea apel, a fost constatat că flăcările au cuprins o parte din acoperiş. Catedrala a fost atunci evacuată.

Procurorul Rémy Heitz, care conduce ancheta, a anunţat marţi că, cel mai probabil, incendiul a izbucnit accidental, precizând că „nimic nu indică un act voit”, potrivit AFP.

La ora locală 09.50, marţi, pompierii au anunţat stingerea completă a focului.

Primăria din Paris a deblocat 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei Notre Dame. Pompierii au reuşit, luni noapte, să salveze valoroase lucrări de artă care se aflau în interior. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat şi grupurile LVHM şi Kering au anunţat că donează 300 de milioane de euro. Regiunea Île-de-France alocă un fond de urgenţă de 10 milioane de euro. Fondation du Patrimoine a lansat, de asemenea, un apel pentru donaţii, iar Festivalul de Film de la Cannes a anunţat că va da fundaţiei 10.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.