Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care reclamă o discriminare salarială. Sindicaşiştii spun că sporurile nu au fost acordate decât angajaţilor care au ajuns la salariul maximal din 2022, iar estul nu pot beneficia de sporuri pentru ca nu le aveau în plată în decembrie 2019. Sindicaliştii ameninţă cu proteste, dacă rezolvarea situaţiei va fi în continuare tergiversată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România vă semnalează şi pe aceasta cale situaţia de discriminare salarială constatată ca atare şi menţinută la nivelul angajaţilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA, în principal a instituţiilor subordonate acesteia. (...) Discriminarea s-a produs şi continuă să-şi producă efecte prin acţiunile şi/sau inacţiunile Guvernului României, prin perpetuarea acestei stări de injustiţie şi inechitate socială, ce afectează grav drepturile şi aşteptările legitime ale membrilor noştri de sindicat, fiindu-le afectate drepturi esenţiale, garantate de Constituţia României”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit sindicaşiştilor, aplicarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la nivelul ANSVSA şi instituţiilor subordonate acesteia, începând cu 01.01.2018, s-a realizat în mod discriminatoriu, prin faptul că  sporurile pentru condiţiile de muncă specifice sistemului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor nu au fost acordate decât pentru angajaţii cu salarii mari, respectiv cei care au ajuns la grilele maxime (pentru anul 2022), prevăzute de legea 153/2017, în timp pentru angajaţii care nu au ajuns la salariile maximale, sporurile specifice nu s-au acordat.

”Situaţia de discriminare a devenit “legală” prin dispoziţiile OUG nr.114/2018 (art. 34) care a menţinut cuantumul sporurilor în plată la nivelul lunii decembrie 2018 şi prin OUG nr. 1/2020 care a menţinut cuantumul sporurilor în plată la nivelul lunii decembrie 2019, în concret cei care nu au ajuns la salariul maximal din 2022 nu pot beneficia de sporuri pentru ca nu le aveau în plată în decembrie 2018 si pe cale de consecinţă nici în  decembrie 2019. Demersurile de până acum pentru corectarea situaţiei de discriminare existentă s-au concretizat, la finalul anului 2019 în proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – PL-x nr. 717/2018, lege susţinută de toţi parlamentarii Camerei Deputaţilor (nici un vot împotrivă), inclusiv PNL, demersuri care, din păcate, au fost blocate de Guvernul României prin atacarea proiectului de lege la Curtea Constituţională a României, în  data de 31.12.2019, care a admis sesizarea, pe motive procedurale de legiferare. Cu precizarea că atacarea proiectului de lege, la Curtea Constituţională a României, s-a realizat în ultima zi în care acesta putea să fie promulgată de Preşedintele României”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia fac apel la toţi factorii decizionali ai Statului Român ”să înţeleagă situaţia existentă la nivelul sistemului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, să conştientizeze gravitatea situaţiei şi corelativ să se implice în rezolvarea situaţiei de discriminare existentă, uzând de prerogativele fiecăruia dintre aceştia”.

Sindicaliştii ameninţă cu proteste, dacă rezolvarea situaţiei va fi în continuare tergiversată.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.