Federaţia Tinerilor din Constanţa a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să ceară urmărirea penală a miniştrilor Sorin Buşe, ministrul Transporturilor, şi Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, pentru abuz în serviciu, fiindcă au contestat dreptul elevilor şi studenţilor de a avea reducere de 50 la sută pe toate tipurile de tren, aceasta fiind acordată doar pentru trenurile Regio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Tinerilor din Constanţa, conducătorii celor două ministere şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu neacordând reducerea de 50 la sută pentru transportul feroviar decât pentru trenurile Regio.

“Legea educaţiei naţionale prevede dreptul la reducere cu 50% pentru elevi şi studenţi la transportul feroviar. Guvernul României a contestat întinderea acestui drept, în sensul în care a decis prin H.G. 309/1996 ca această reducere să se acorde doar pentru trenurile regio. Abia în anul 2016, în luna noiembrie, Ministerul Transporturilor a început să recunoască că totuşi elevii şi studenţii au reducere pentru toate categoriile de tren, în acest sens iniţiind o propunere de HG. Anterior, atât prim-ministrul Dacian Cioloş şi-a asumat respectarea legii, cât şi fostul ministru Dan Costescu. Această situaţie ar fi trebuit rezolvată de îndată, deoarece nu este permisă încălcarea legii şi acceptarea producerii unui prejudiciu”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, în luna noiembrie, Ministerul Transporturilor a publicat pe site proiectul de HG. Federaţia Tinerilor din Constanţa a trimis o serie de observaţii care ţin atât de legalitatea proiectului, cât şi de oportunitatea proiectului şi a solicitat o dezbatere publică.

“La această dezbatere Ministerul Educaţiei nu s-a prezentat conform minutei. După încheierea dezbaterii publice, am constatat cu profund regret că Ministerul Transporturilor nu a integrat nicio propunere transmisă şi nici până în acest moment proiectul nu a fost introdus în procedura interministerială, ceea ce duce la imposibilitatea adoptării acestuia până la sfârşitul anului. Considerăm că cei doi conducători de ministere au acceptat producerea prejudiciului în dauna elevilor şi studenţilor şi astfel au săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu”, se mai precizează în document.

Federaţia Elevilor din Constanţa spune că urmărirea penală în cazul miniştrilor Sorin Buşe şi Mircea Dumitru poate fi declanşată doar după ce preşedintele României cere acest lucru pentru că ei au săvârşit faptele în calitate de miniştri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.