Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” anunţă că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) pregăteşte un ordin prin care să se reducă cu peste o mie numărul de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, motivaţia fiind reducerea cheltuielilor. Sindicaliştii condamnă această decizie care va ”duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat” şi anunţă că o vor contesta în instanţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” a transmis, vineri, un comunicat de presă în care anunţă intenţia Ministerului Educaţiei Naţionale de a diminua substanţial numărul de posturi de la nivelul inspectoratelor şcolare în anul şcolar 2018-2019, ”singurul argument fiind cel al realizării de economii la bugetul de stat”.

”La ora actuală, Ministerul Educaţiei Naţionale pregăteşte un ordin prin care vor fi tăiate peste o mie de posturi din învăţământul preuniversitar. Acest lucru va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat, existente la nivelul unităţilor de învăţământ. Riscăm, de exemplu, ca şcolile să rămână fără personal de pază şi întreţinere, în condiţiile în care sunt multe unităţi de învăţământ unde paza este asigurată din banii daţi de părinţi. Mai grav este că tăierile de posturi vor afecta şi procesul didactic, deoarece sunt vizate inclusiv posturi didactice”, anunţă sindicaliştii.

Potrivit acestora, există riscul ca orele care se atribuiau până acum la plata cu ora la personalul didactic calificat să fie predate de necalificaţi sau să nu poată fi plătite.

”Este grav că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să se majoreze costul standard per elev/preşcolar, MEN preferă să taie şi mai mult din cheltuieli, în condiţiile în care foarte multe unităţi de învăţământ nu au alocate la ora actuală fonduri pentru plata salariilor în trimestrul IV. Când toată lumea cere la unison creşterea calităţii actului educaţional, MEN vine şi ia măsuri care conduc la scăderea acesteia” – a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”, citat în comunicatul de presă.

Potrivit sindicaliştilor, MEN nu poate lua o asemenea decizie fără consultarea partenerilor de dialog social.

”Federaţia Spiru Haret solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să se abţină de la orice măsură de diminuare a numărului de posturi, care este nu doar nejustificată, inoportună şi în contradicţie cu interesul învăţământului şi cu necesitatea asigurării unui act educaţional de calitate, dar şi ilegală”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii anunţă că orice act administrativ cu caracter normativ care va veni să diminueze numărul de posturi va fi contestat în justiţie.
                                                           

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.