Federaţia “Solidaritatea Sanitară” i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Florin Cîţu în care îl acuză că a dat dovadă de “maximă indiferenţă” faţă de soarta cadrelor medicale şi îi reproşează că instituţiile dn subordinea acestuia au trucat datele, afirmând că peste 90% din lucrătorii din sănătate s-au vaccinat, în condiţiile în care datele arată că numai 45% dintre aceştia au făcut-o. Federaţia a precizat că a mai cerut, printre altele elaborarea unui normativ de personal adecvat pentru tratamentul pacienţilor COVID-19, dar şi includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Federaţia “Solidaritatea Sanitară” a transmis joi, o scrisoare deschisă premierului Florin Cîţu, în care în reaminteşte că timp de trei luni cât reprezentanţii Federaţiei au stat în Piaţa Victoriei au solicitat remedierea unei serii lungi de probleme cu care se confruntă personalul din prima linie împotriva COVID-19 şi pacienţii diagnosticaţi cu acest coronavirus. 
“Aţi dat dovadă de maximă indiferenţă faţă de soarta noastră. O atitudine fără precedent în ultimii 30 de ani şi în toată Uniunea Europeană. Entuziasmul inadecvat faţă de rezultatele vaccinării v-a făcut să credeţi că pandemia COVID-19 s-a terminat. Din nefericire pentru noi şi pentru restul cetăţenilor am intrat în al treilea val al pandemiei. Dumneavoastră rostind vorbe fără sens, noi lucrând în acelaşi condiţii inadecvate de peste un an de zile. Acum v-aţi amintit că aveţi nevoie de noi, profesioniştii din sănătate?!”, se arată în scrisoarea deschisă a Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”. 
Aceasta precizează a cerut standarde privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecţie. 
“V-am solicitat standarde privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecţie. Acum intrăm în al treilea val al pandemiei fără a le avea, fiind obligaţi în continuare să lucrăm până la 12 ore în acelaşi echipament individual de protecţie”, a precizat sursa citată.
O altă doleanţă a lucrătorilor din sistemul de sănătate o reprezintă o campanie de informare în rândul salariaţilir pentru a creşte ponderea celor vaccinaţi din acest sistem. 
“V-am solicitat elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaţilor din sănătate în privinţa vaccinării, astfel încât să creştem ponderea lucrătorilor vaccinaţi. În loc de dialog şi măsuri eficiente aţi preferat să trucaţi datele, instituţiile din subordinea dvs. directă afirmând că sunt vaccinaţi peste 90% dintre lucrătorii din sănătate. Datele arată că ponderea lucrătorilor din sănătate vaccinaţi nu depăşeşte 45%. Problema vaccinării lucrătorilor din sănătate aţi aruncat-o, alături de alte probleme legate de vaccinare (cum ar fi plata celor care participăm la vaccinare), în zona disputei politice (existentă între dumneavoastră şi ministrul sănătăţii) pentru controlul resurselor din sănătate. Din rândul celor nevaccinaţi se vor ivi noile victime ale luptei împotriva acestei pandemii, responsabilitatea aparţinând în întregime guvernului pe care-l conduceţi”, se mai menţionează în scrisoarea deschisă.
Federaţia “Solidaritatea Sanitară” mai afirmă că a cerut elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienţilor COVID-19 şi includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate. 
“V-am solicitat elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienţilor COVID-19. Aţi fost prea preocupat de împărţirea posturilor şi a puterii în cadrul Alianţei pentru a avea timp să discutaţi această problemă, să ascultaţi şi să implementaţi soluţiile pe care le-am propus. Acum constataţi că al treilea val al pandemiei vă găseşte, iarăşi, nepregătiţi.  V-am cerut includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate. Deşi incidenţa îmbolnăvirilor şi deceselor profesioniştilor din sănătate din cauza COVID-19 justifică pe deplin această măsură, nu v-a interesat nici măcar s-o discutaţi. V-am indicat necesitatea limitării răspunderii profesionale la condiţiile create de <<noua normalitate>>. Deoarece aţi refuzat dialogul şi aţi dovedit insensibilitate faţă de aceste probleme, ne desfăşurăm în continuare activitatea asumându-ne de unii singuri toate riscurile”, a mai transmis Federaţia “Solidaritatea Sanitară”. 
Aceasta a mai afirmat în scrisoarea deschisă că a solicitat respectarea dreptului la pensia de urmaş pentru copiiii celor decedaţi la datorie şi elaborarea unor criterii de evaluare obiectivă a profesioniştilor din sănătate. 
“V-am cerut respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie. Acum vă aşteptaţi să ne expunem în continuare riscului maxim fără a şti că urmaşii noştri vor beneficia de o minimă protecţie. V-am solicitat să elaborăm împreună criteriile de evaluare obiectivă a profesioniştilor din sănătate. Nu v-a interesat discuţia cu cei care ştiu în ce condiţii lucrează şi au expertiză în domeniu, preferând în schimb să anunţaţi că veţi contracta servicii de consiliere pentru a elabora criterii de evaluare, irosind milioane de euro”, a precizat sursa citată.
Un alt element adus în  atenţia  premierului l-a constituit elaborarea unei proceduri a auditului timpului de muncă. 
“V-am cerut să elaborăm împreună o procedură a auditului timpului de muncă, pentru a ne asigura, spre exemplu, că în fiecare secţie în care sunt trataţi pacienţi COVID-19 există timpul necesar pentru a trata cu atenţie pe fiecare dintre ei. Nu v-a interesat soarta pacienţilor, fiind ocupat cu întărirea controlului asupra banilor colectaţi de la cei (prea puţini) care plătesc pentru sănătate. Peste 18.000 de colegi şi colege v-am solicitat aceste lucruri şi în mod individual, prin semnăturile noastre. V-am propus o serie de măsuri menite să îmbunătăţească posibilităţile sistemului sanitar de a lupta cu această pandemie”, a mai afirmat Federaţia “Solidaritatea Sanitară”.
Aceasta i-a transmis premierului Florin Cîţu că a preferat să-i demonizeze pe lucrătorii din sănătate, în locul unui dialog în interesul cetăţenilor. 
“În locul dialogului social şi acţiunii comune în interesul cetăţenilor aţi preferat să ne demonizaţi, făcându-ne să părem nişte profitori, dornici de sporuri nemeritate. Nu vă interesează riscurile pe care le asumăm şi diminuarea acestora, ci doar găsirea soluţiilor pentru a ne plăti mai puţin. Sporurile reprezintă o formă de despăgubire pentru riscurile asumate. Sporului cel mai mare îi corespunde nivelul de risc cel mai mare. Sporul cel mai mare la ora actuală este cel acordat pentru combaterea epidemiei. Cunoaşteţi ce riscuri îi corespund acestui spor? Nu, deoarece v-a interesat doar să ne reduceţi drepturile”, se arată în scrisoare deschisă.
Federaţia “Solidaritatea Sanitară” a prezentat două dintre consecinţele expunerii la acest risc. 
“Peste 101 de colegi decedaţi la datorie într-un singur an. O incidenţă a mortalităţii fără egal în alte sectoare, publice sau private. Peste 27.000 de colegi infectaţi  (cca. 11% din totalul lucrătorilor). Adică o rată a infectării de circa cinci ori mai mare decât cea existentă la aceeaşi grupă de vârstă. (Dacă adăugăm membrii de familie infectaţi pe acest lanţ al transmiterii de la locul de muncă la lucrătorii din sănătate vom descoperi că măsurile inadecvate de protecţie a lucrătorilor din sănătate au ca victime cca. 10% din totalul cetăţenilor infectaţi.)
Aţi încercat să ascundeţi toate aceste efecte prin publicarea unor date eronate, menite să proiecteze imaginea falsă a unui impact mult mai redus. În felul aceasta v-aţi pregătit terenul pentru anularea unor drepturi”, a transmis Federaţia “Solidaritatea Sanitară”. 
Aceasta consideră că responsabilitatea în privinţa problemelor din sănătate revine şi premierului în egală măsură cu ministrul Sănătăţii. 
“Refuzul dialogului arată că nu vă interesează impactul măsurilor şi declaraţiilor dvs. asupra pacienţilor, ci doar să alocaţi cât mai multe resurse în alte părţi decât cele esenţiale pentru această luptă. În locul contactului cu chipuri invizibile ale realităţii, pe care-l asigură dialogul social, preferaţi izolarea în aparenţa de realitate pe care v-o construiesc cei care vă izolează de societate. Chiar dacă rezolvarea unora dintre probleme intră în sarcina ministerului sănătăţii, responsabilitatea vă aparţine în egală măsură, ea fiind accentuată de seria declaraţiilor eronate pe care le faceţi despre sistemul sanitar (ponderea cheltuielilor cu salariile din totalul bugetului şi totalul bugetului alocat sănătăţii în anul anterior fiind doar câteva dintre exemple)”, se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului. 
Federaţia “Solidaritatea Sanitară” îl asigură pe premier că personalul din sănătate va fi în continuare la locurile de muncă pentru că aceasta este menirea sa. 
“Noi vom fi în continuare la locurile noastre de muncă. Nu pentru că ne-o solicitaţi dvs., deoarece nu beneficiaţi de încrederea noastră. Nu pentru că ne-aţi interzis demisia, deoarece ştim că acesta este un abuz. Ci pentru că aceasta ne este menirea profesională şi datoria faţă de cetăţeni. După ce această nenorocire se va sfârşi unii dintre noi ne vom îndrepta către locurile în care munca noastră este apreciată, în care nu suntem la dispoziţia politrucilor numiţi fără a ţine cont de priceperea lor în domeniu, în care avem libertatea de a ne exercita profesia în condiţii demne. Înţelegem că acesta este semnalul pe care ni-l daţi în fiecare zi! L-am primit şi în urmă cu un deceniu. În fapt, nu noi vom pleca, ci dvs. mutaţi ţara într-o altă lume, prin dispreţul pe care-l arătaţi faţă de valorile sociale specifice Uniunii Europene şi prin refuzul de a recunoaşte contribuţia noastră la binele public”, precizează scrisoarea deschisă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.