Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” afirmă, miercuri, că protestul spontan al salariaţilor de la Spitalul Judeţean Tulcea riscă să fie doar începutul pentru că, deşi s-au primit asigurări că nu vor exista scăderi ale veniturilor, aceste promisiuni nu au acoperire legală. Sindicaliştii cer o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii Guvernului pentru a se găsi soluţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nefericire, pentru salariaţii din sectorul public de sănătate, estimările iniţiale ale Federaţiei Solidaritatea Sanitară privind riscul de scădere a veniturilor nete ale salariaţilor din sănătate încep să se adeverească. Toate calculele noastre se dovedesc acum a fi corecte, ele indicând că în absenţa unei intervenţii energice a Guvernului pentru corectarea situaţiei mai mult de jumătate dintre angajaţii din sănătate vor suferi scăderi ale veniturilor nete salariale comparativ cu ultimele luni ale anului trecut. Deşi am primit asigurări că nu vor exista scăderi ale veniturilor, acestea nu au la acest moment acoperirea necesară în prevederile legale”, au transmis, miercur, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.

Aceştia susţin că protestul spontan de la Spitalul Judeţean Tulcea ar putea fi doar începutul.

”Amânarea negocierilor cu Guvernul (care trebuiau desfăşurate încă de săptămâna trecută), împotriva solicitărilor noastre, se dovedeşte o iniţiativă greşită, riscând să accentueze problemele. Lipsa de diligenţă riscă să ne conducă la repetarea situaţiei din perioada aprilie-mai 2018, caracterizată de proteste spontane în toată ţara. Solicităm Guvernului o întâlnire cu caracter de urgenţă pentru a ne asigura că adoptă măsurile necesare pentru respectarea prevederilor Acordului încheiat în luna mai 2018”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia au făcut o analiză de risc privind scăderea veniturilor nete ale salariaţilor, în funcţie de cele două categorii de spitale publice.

Astfel, la spitalele din subordinea Ministerul Sănătăţii, introducerea indemnizaţiei de hrană în limita de 30% ”determină o creştere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale per spital faţă de procentul alocat anterior”.

”În consecinţă, în absenţa compensării de către Ministerul Sănătăţii a acestei creşteri a procentului aferent sporurilor apare riscul de a reduce sporurile, principalul vizat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Efectul îl constituie scăderea veniturilor nete pentru toate categoriile de salariaţi care participă la asigurarea continuităţii asistenţei medicale în regim de tură”, spun sindicaliştii.

Şi la spitalele din subordinea consiliilor locale introducerea indemnizaţiei de hrană în limita de 30% determină o creştere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale.

”În condiţiile în care în aceste instituţii sporurile erau situate anterior la 30% din cheltuiala cu salariile de bază, această depăşire are ca efect încercarea lor de a reduce procentul acordat unităţilor sanitare, adică să reducă sporurile unităţilor sanitare. Consecinţa efectelor amintite o constituie o reducere semnificativă a veniturilor pentru toţi salariaţii care beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă (în special pentru medici şi asistentele medicale) şi toţi salariaţii care participă la asigurarea continuităţii asistenţei medicale în regim de tură”, mai spun sindicaliştii.

Aproximativ două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean Tulcea au protestat, miercuri dimineaţă, în curtea unităţii, fiind nemulţumiţi de faptul că veniturile le-au scăzut faţă de luna precedentă, în unele cazuri chiar şi cu 1.000 de lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.