Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali (FEPAL) le recomandă părinţilor, în special în cazurile în care copiii lor învaţă în clădiri vechi, să ceară conducerilor şcolilor sau primăriilor date privind siguranţa acestora din punctul de vedere al riscului seismic, reabilitări şi avize ISU. Reprezentanţii federaţiei critică ”indolenţa repetată şi lipsa de interes” a autorităţilor privind siguranţa elevilor şi cer demisia ministrului Educaţiei, ”din cauza incapacităţii de a asigura spaţii sigure pentru elevi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali (FEPAL) condamnă ferm autorităţile publice locale şi centrale pentru indolenţa repetată şi lipsa de interes pentru siguranţa elevilor în spaţiile şcolilor şi este alături de familiile greu încercate”, a transmis federaţia, după ce un elev cazat în internatul Liceului ”Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc a murit, iar alte trei eleve au fost rănite, după ce o parte a clădirii s-a prăbuşit.

Federaţia le-a oferit sfaturi părinţilor, mai ales în cazurile în care copiii lor învaţă în şcoli găzduite în clădiri istorice, vechi.

”Proprietarii spaţiilor şcolile sunt de regulă, unităţile administrativ teritoriale. Astfel, la înscrierea copilului la unitatea de învăţământ, solicitaţi fie la conducerea şcolilor, fie la departamentele responsabile din primărie, dovezi ale siguranţei spaţiilor din punct de vedere seismic dar şi informaţii despre starea generală a clădirii: anul construirii, ultima reabilitare a structurii de rezistenţă, alte informaţii legate de structura de rezistenţă”, au arătat reprezentanţii acesteia.

De asemenea, ei au adăugat că, dacă spaţiile au alţi proprietari, părinţii pot solicita directorului unităţii sau primăriei să se facă public caietul de sarcini, precum şi contractul de închiriere.

”În cazul în care aveţi deja copii în unităţile de învăţământ, la prima şedinţă a reprezentanţilor claselor solicitaţi prezenţa reprezentanţilor primăriei/ CJ în consiliul de administraţie a unităţii de învăţământ şi cereţi public informaţii cu privire la starea clădirii (rapoartele de expertiză ale clădirilor). Solicitaţi publicarea pe siteurile şcolii şi ale primăriei/ consiliului judeţean a avizelor ISU şi a oricăror studii şi planuri care vizează rezistenţa clădirii la cutremur. Faceţi asociaţii sau grupuri de presiune ale părinţilor în şcoli! Doar dacă suntem împreună putem să ne luptăm cu faţa hidoasă a statului care ne omoară copiii!”, au mai arătat aceştia.

FEPAL a prezentat şi ”hartă a responsabililor”:

”1. Primarul prin aparatul său din primărie/ persoana sau departamentul responsabil din consiliul judeţean  (calitate de proprietari / chiriaşi ai spaţiilor unităţilor de învăţământ). Aceste instituţii sau proprietarii clădirilor care au dat spre închiriere spaţii pentru unităţi de învăţământ sunt responsabili astfel:

Pe baza Legii 212/2013, în articolul 3, este menţionat că proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare clădiri sunt obligaţi să asigure expertizarea tehnică, de către experţi tehnici atestaţi.

După realizarea raportului de expertiză tehnică şi a încadrării clădirii într-o clasă de risc seismic, beneficiarii documentului sunt obligaţi ca în termen de 30 de zile să transmită concluziile către primărie şi către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru notarea în partea a III-a a cărţii funciare a clasei de risc seismic în care a fost încadrată clădirea existentă.

De asemenea, proprietarul/ administratorul clădirii are obligaţia de a acţiona pentru punerea în aplicare a soluţiei de intervenţie menţionată în raportul de expertiză tehnică.

Primăriile la momentul eliberării certificatelor de urbanism. În cazul unor clădiri vechi, istorice ar trebui să fie obligatorie cererea şi verificarea unui raport de expertiză.

2. Inspectoratul de Stat în Construcţii. Dacă lucrările sunt începute, ISC face controlul calităţii construcţiei şi este responsabil cu emiterea unui raport.

3. Inspectoratele şcolare/ Ministerul Educaţiei aprobă organizarea cursurilor în spaţiile UAT. Ministerul Educaţiei este responsabil cu organizarea activităţii în unităţile de învăţământ.

4. Directorii de şcoli/ administratorii care trebuie să se informeze despre starea clădirilor şi au datoria morală cel puţin să informeze comunităţile şcolare despre riscuri şi să organizeze demersuri de reconsolidare/ mutare a elevilor”.

În plus, Federaţia a solicitat să fie făcute publice rapoarte complete privind soluţionarea sau stadiul anchetelor în ceea ce priveşte copiii înecaţi în fose septice în spaţiile unor unităţi de învăţământ, cu menţionarea persoanelor care au calitatea de urmărit penal sau condamnat, soluţionarea sau stadiul anchetelor în ceea ce priveşte fetei omorâte pe terenul de sport al şcolii, în curtea şcolii, în urma prăbuşirii porţii ruginite de pe terenul de fotbal, cu menţionarea persoanelor care au calitatea de urmărit penal sau condamnat.

”Nu transformaţi şcolile în lagăre de exterminare! Copiii României trebuie fie în siguranţă în şcoli! Solicităm demisia ministrului educaţiei din cauza incapacităţii de a asigura spaţii sigure pentru elevi!”, au subliniat reprezentanţii FEPAL, în documentul semnat şi de Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Timişoara, S.U.P.R.A, Asociaţia Pas cu Pas Oradea.

Clădirea internatului Liceului ”Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit parţial, luni după-amiază, patru elevi fiind prinşi sub dărâmături. Două eleve au fost scoase conştiente, o alta fiind supusă manevrelor de resuscitare, la care a răspuns. Toate trei au fost transportate la spital, una dintre ele fiind intubată. Cea de-a patra victimă - un băiat - a fost scoasă ulterior, fiind făcute manevre de resuscitare, însă fără rezultat, astfel că a fost declarat decesul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.