Executivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2023-2025. Prin actul normativ este aprobat Planul Naţional de paturi pentru perioada 2023-2025, în vederea asigurării dreptului la ocrotirea sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, având în vedere contextul epidemiologic internaţional şi naţional, faptul că proiectele spitalelor regionale se estimează a fi finalizate după anul 2025, cât şi limitarea impactului bugetar asupra bugetului FNUASS, hotărârea prevede începând cu data de 1 iulie 2023, diminuarea numărului actual de 119.579 de paturi la 117.284 paturi la nivel naţional pentru perioada 2023-2025, arată comunicatul de presă al Executivului.

Numărul total de paturi aprobat anual la nivel naţional reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum şi cu sanatoriile şi preventoriile, din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vigoare.

Numărul de paturi de spital la nivel naţional a scăzut de la 136.341 în anul 2010 la 119.579 paturi în perioada 2017-2022, pentru a fi atinsă media la nivel european, nivel care se menţine în continuare până la 30 iunie 2023, mai indică sursa citată.

De asemenea, este reglementată modalitatea în care se va face detalierea, anual, pe judeţe a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional, respectiv prin ordin al ministrului sănătăţii cu acordul prealabil al ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, respectiv al ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, publicat în Monitorul Oficial al României.

Numărul total de paturi aprobat la nivel naţional prevăzut nu include numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, numărul de paturi din penitenciarele spital, precum şi numărul de paturi pentru îngrijiri paliative, conchide sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.