PMP afirmă, marţi, într-un comunicat, că ziua de 23 august reprezintă nu doar momentul în care regretatul rege Mihai I al României a decis, în mod curajos şi demn, să înceteze lupta împotriva Puterilor Aliate şi să denunţe acordurile cu Germania nazistă, ci şi rana cea mai puternică în corpul naţional şi în istoria neamului românesc: semnarea criminalului Pact Ribbentrop – Molotov care a condus la răpirea Basarabiei de către Uniunea Sovietică condusă de tiranul criminal Iosif Visarionovici Stalin. Tomac arată că trebuie să facem tot posibilul ca, pe cale politică, diplomatică şi administrativă să reparăm răul fundamental comis în urmă cu 83 de ani de regimurile comunist şi nazist care au generat atâtea milioane de morţi la nivel european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”PMP constată cu mare tristeţe că, în mentalul colectiv şi în mass media româneşti, referirile predominante pentru data de 23 august se referă doar la momentul în care regretatul rege Mihai I al României a decis, în mod curajos şi demn, să înceteze lupta împotriva Puterilor Aliate şi să denunţe acordurile cu Germania nazistă. Din păcate, 23 august reprezintă însă şi rana cea mai puternică în corpul naţional şi în istoria neamului românesc: semnarea criminalului Pact Ribbentrop – Molotov care a condus la răpirea Basarabiei de către Uniunea Sovietică condusă de tiranul criminal Iosif Visarionovici Stalin. Practic, la 83 de ani distanţă, poporul român, de o parte şi de alta a Prutului, încă trăieşte consecinţele acestui act ilegitim şi monstruos pentru naţiunea noastră”, spune PMP în comunicat.

PMP ”condamnă pasivitatea Puterii politice la Bucureşti în sublinierea acestei realităţi istorice şi lipsa de apetit în sensul unor acţiuni concrete venite pentru corectarea acestei monstruozităţi”.

„Niciun politician, indiferent de viziune, de ideologie sau afinităţi de conjunctură, nu are dreptul moral şi politic să treacă sub tăcere acest act diabolic, semnat în secret, pe 23 august 1939, la iniţiativa a doi criminali: Hitler şi Stalin.  Avem datoria să nu uităm ce s-a întâmplat, să vorbim despre asta, să educăm tinerele generaţii şi să facem tot posibilul ca, pe cale politică, diplomatică şi administrativă să reparăm răul fundamental comis în urmă cu 83 de ani de regimurile comunist şi nazist care au generat atâtea milioane de morţi la nivel european”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

PMP reaminteşte faptul că, în 2019, europarlamentarii săi, preşedintele Traian Băsescu şi Eugen Tomac, au iniţiat o „Rezoluţie referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial şi importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”.

”În corpul acestui document votat de Parlamentul European, a fost introdus un text prin care se recunoaşte faptul că pactul Ribbentrop – Molotov a condus la pierderea Basarabiei de către România. Redăm punctul C al rezoluţiei în cauză: “întrucât, ca o consecinţă directă a Pactului Molotov-Ribbentrop, urmat de Tratatul de prietenie şi de frontieră dintre nazişti şi sovietici din 28 septembrie 1939, Republica Polonă a fost invadată întâi de Hitler şi două săptămâni mai târziu de Stalin, ceea ce a dus la pierderea definitivă a independenţei Poloniei şi la o tragedie fără precedent pentru naţiunea polonă; întrucât, tot ca o consecinţă a acestor înţelegeri, la 30 noiembrie 1939 Uniunea Sovietică comunistă a declanşat un război de agresiune împotriva Finlandei, iar în iunie 1940 a ocupat şi anexat părţi din România (teritorii care nu au fost niciodată returnate) şi a anexat, prin forţă, republicile independente ale Lituaniei, Letoniei şi Estoniei”, spune Tomac. 

Potrivit preşedintelui PMP, ”România nu are dreptul politic şi nici moral de a abandona obiectivul readucerii Basarabiei acasă”.

”A renunţa la slujirea acestui ideal înseamnă pur şi simplu a accepta decizia celor doi criminali, Hitler şi Stalin, care au separat naţiunea română prin pactul Ribbentrop – Molotov. Asta înseamnă deopotrivă ajutor concret pentru Guvernul de la Chişinău într-un moment moment foarte dificil din tripla perspectivă economică, socială şi a securităţii naţionale, dar şi sprijin pentru accelerarea procesului de aderare la UE. Mai devreme sau mai târziu, trebuie să fim din nou împreună sub aceeaşi umbrelă. Obiectivul PMP rămâne acelaşi: ca prin voinţă populară şi politică liber exprimată, România şi Basarabia să fie din nou acelaşi stat. Lucru pe care credem că îl vom putea realiza mai uşor odată ce Republica Moldova va fi în UE”, a concluzionat Eugen Tomac.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.