Elevul constănţean care a obţinut o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, Paul Haidu Gerea, vrea să studieze în străinătate, în Marea Britanie sau în SUA, dorind să ajungă la o universitate care să-i permită să facă cercetare în acest domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Haidu Gerea, elev în clasa a XI-a a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată în perioada 23 iulie - 1 august, la Tbilisi, Georgia.

El a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că probele au fost mai simple decât cele de anul trecut la aceeaşi competiţie, având o dificultate moderată. “Examenele au constat în două probe:  probă teoretică şi una practică, ambele de cinci ore, desfăşurate la Universitatea din Tbilisi.  Au fost probe de dificultate moderată, puţin mai simple decât cele de anul trecut. Punctajele au fost destul de mari şi am reuşit să iau o medalie de aur. Echipa României a avut trei medalii de aur şi una de argint”, a afirmat Paul Haidu Gerea.

El a explicat că în cadrul probei practice a avut de rezolvat trei probleme: una de analiză calitată anorganică, alta de analiza calitativă organică şi una de analiză cantitativă, iar la proba teoretică a constat în opt probleme din mai multe domenii ale chimiei. Paul Haidu Gerea a mai spus că experienţa de la concursurile anterioare l-a ajutat foarte mult la această competiţie.

Elevul constănţean a afirmat că nu s-a pregătit special pentru Olimpiada Internaţională pentru că învaţă chimie constant încă din clasa a şaptea.

“Chimia mi-a plăcut cel mai mult încă din clasa a şaptea când am descoperit toate ştiinţele exacte. În clasa a cincea descoperisem biologia, în clasa a şasea, fizica, dar chimia mi-a plăcut cel mai mult, pentru că este o combinaţie foarte bună între partea teoretică şi partea experimentală”, a explicat Paul Haidu Gerea.

Întrebat dacă şi în vacanţă mai studiază această materie, el a răspuns: “Chimia nu este o povară aşa că şi în aceste vacanţe mai citesc la chimie, mai fac câte o sinteză în laborator. Deci, nu este o chestie care să-mi displacă sau o chestie pe care să o fac de nevoie”.

El îşi doreşte ca anul viitor să intre la o facultate de renume din străinătate şi să poată face cercetare în domeniul chimiei.

“Mi-aş dori acum să intru şi la o facultate de renume care să îmi permită să fac cercetarea pe care mi-o doresc în domeniu. De preferat peste hotare pentru că sunt oportunităţi mai mari şi finanţări mult mai bune în cercetare. M-am gândit ori la universităţi din Anglia, ori din SUA. Îmi place să îmi pun mintea la contribuţie, să gândesc probleme noi în fiecare zi, să nu fac pur şi simplu o chestie de rutină şi să ajut omenirea cât de mult pot”, a declarat Paul Haidu Gerea.

El a mai spus că urmează să plece timp de două zile la Bruxelles într-o scurtă vacanţă oferită de un agent economic privat pentru că a obţinut cel mai mare punctaj la Olimpiada Naţională de Chimie din acest an.

Directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, Vasile Nicoară, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că Paul Haidu Gerea este un elev organizat, pasionat de chimie, care a lucrat zilnic chiar şi în timpul vacanţelor.

“Paul este un elev cu un nivel de pregătire ştiinţifică foarte ridicat. Este un elev care s-a pregătit continuu în timpul gimanziului, a făcut pasiune pentru această disciplină şi din nivelul ridicat de pregătire, din pasiune, s-a transformat într-un mod de a trăi, într-o existenţă care nu poate fi separată de laboratul de chimie, de plăcerea de a cunoaşte noi şi noi taine ale acestei ştiinţe. Aş remarca tenacitatea cu care s-a pregătit şi cât de bine organizat este ca să poată să cuprindă întreaga activitatea ştiinţifică a anilor de liceu pentru chimie. A lucrat zilnic şi în timpul vacanţelor. Aş remarca pasiunea şi dăruirea cu care a făcut acest lucru, şi nu în ultimul rând modestia”, a afirmat directorul liceului.

Paul Haidu Gerea este multiplu medaliat la diverse competiţii internaţionale. Astfel, anul trecut a câştigat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Ştiinţe, o medalie de argint la concursul Mendeleev şi o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, iar în acest an a mai câştigat medalia de aur la Concursul internaţional de chimie Mendeleev de la Moscova.

Alături de Paul Haidu Gerea, la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, au mai primit medalia de aur Andrei Iliescu, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Robert Cristian Râclea (clasa a XII-a/Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri” din Galaţi), iar Alexandra Dima, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a luat medalia de argint.

Rezultatul obţinut de elevii români, cel mai bun din istoria participării ţării noastre la această competiţie, plasează România pe locul I în Europa şi pe locul al II-lea în lume în clasamentul neoficial al ţărilor participante, după China.

La ediţia din acest an au fost prezenţi 264 de competitori din 75 de ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.