Elevii din Bucureşti şi din mai multe judeţe revin luni la şcoală după vacanţa pentru sărbătorile de iarnă, cursurile care trebuiau să înceapă în 9 ianuarie fiind suspendate în ultima săptămână, din cauza viscolului şi a gerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reluarea cursurilor semestrului întâi a fost amânată din cauza viscolului şi a gerului, inspectoratele şcolare din Bucureşti şi din mai multe judeţe stabilind, împreună cu autorităţile locale, să amânare până în 16 ianuarie revenirea la şcoală a elevilor. 

În 9 ianuarie, când elevii trebuiau să revină la şcoală după vacanţa pentru sărbătorile de iarnă, cursurile au fost suspendate total în Bucureşti şi 21 de judeţe, iar parţial în alte şapte judeţe.

Şcolile au rămas închise şi marţi 10 ianuarie, în Bucureşti şi 22 de judeţe, iar cursurile au fost suspendate parţial în alte nouă judeţe.

Miercuri, nu au mers la şcoală elevii nici preşcolarii din Bucureşti şi 13 judeţe, iar joi cursurile au fost suspendate total în Bucureşti şi 11 judeţe şi parţial în alte 11 judeţe.

Vineri mai erau suspendate total cursurile în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Brăila, Giurgiu, Maramureş, Buzău, Vrancea, Călăraşi, Constanţa şi Ialomiţa, iar parţial la şcoli şi grădiniţe din judeţele Galaţi, Iaşi, Caraş-Severin, Alba, Olt, Alba şi Satu Mare.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că în prezent nu mai sunt motive pentru prelungirea suspendării cursurilor, dar dacă vor fi din nou condiţii meteorologice nefavorabile, s-ar putea lua din nou decizia suspendării cursurilor sau, eventual, a începerii cursurilor cu o oră mai târziu, de la 09.00, dar o astfel de hotărâre va fi luată după o consultare cu Ministerul Educaţiei şi cu Inspectoratul Şcolar al Capitalei.

În Bucureşti şi judeţele din sudul şi sud-estul ţării va ninge din nou, începând din noaptea de duminică spre luni, vântul va atinge la rafală viteze de peste 40 de kilometri pe oră şi se vor înregistra temperaturi minime şi maxime negative. Marţi va continua să ningă, local, în sudul şi sud-estul ţării, vântul va avea intensificări cu viteze mai mari în Dobrogea, în jumătatea de est a Munteniei şi în sudul Moldovei şi al Banatului, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi între -7 şi -3 grade, iar cele minime între -14 şi -4 grade. Începând de miercuri, aria precipitaţiilor va fi mai restrânsă şi va continua să ningă doar local în sudul ţării, a declarat, pentru News.ro, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Recuperarea orelor din perioada 9-13 ianuarie, la şcolile şi grădiniţele care au fost închise din cauza vremii, se va face la sfârşitul anului şcolar, fiind vorba de ore de evaluare, şi nu de predare, a declarat, pentru News.ro, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Liviu Pop.

Inspectorii şcolari vor verifica, la controlul tematic făcut în şcoli, dacă până la sfârşitul anului şcolar, în iunie, sunt recuperate orele din săptămâna 9-13 ianuarie.  

 

Cursurile semestrului întâi se încheie în 3 februarie, elevii vor fi o săptămână în vacanţa intersemestrială, semestrul al II-lea începe în 13 februarie şi se încheie în 16 iunie

Cursurile semestrului întâi, începute în 12 septembrie 2016, se încheie în 3 februarie, când elevii vor avea o vacanţă de o săptămână, până la începerea semestrului al doilea. În ultimele trei săptămâni din semestrul întâi vor fi ore de predare şi de evaluare pentru încheierea mediilor din semestrul întâi.

Până la vacanţa intersemestrială, elevii vor mai avea o zi liberă, marţi 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Elevii şi preşcolarii vor fi în vacanţă din 6 până în 12 februarie, iar din 13 februarie vor începe cursurile semestrului al II-ea, care are 16 săptămâni şi se încheie în 16 iunie.

Până la încheierea cursurilor semestrului al doilea, elevii vor mai avea o vacanţă de primăvară, după sărbătoarea Paştilor. După zilele libere de Paşti, respectiv din 16 aprilie până în 18 aprilie, elevii vor intra în vacanţa de primăvară, din 19 aprilie până în 30 aprilie. 

În semestrul al II-ea, elevii vor mai avea liber luni 1 mai, de Ziua Muncii, joi 1 iunie, de Ziua Copilului, duminică 4 iunie şi luni 5 iunie, în prima şi a doua zi de Rusalii. De asemenea, unităţile de învăţământ vor organiza manifestări specifice în 5 iunie, când este Ziua învăţătorului.

 

Simulările examenelor naţionale, la clasele a VIII-a, a XI-a şi a XIII-a

În martie, la o lună după începerea semestrului al II-lea, vor avea loc simulările la probele pentru examenele naţionale, care vor fi susţinute de elevii claselor a VII-a, a XI-a şi a XII-a.

Astfel, elevii clasei a VIII-a vor susţine în 13 martie simularea probei scrise la limba şi literatura română de le Evaluarea Naţională, în 14 martie la limba maternă şi în 15 martie la matematică.

Simularea pentru Bacalaureat va fi în 13 martie la limba română, în 14 martie la limba maternă şi în 15 martie la istorie pentru profilul umanist şi la matematică pentru profilul real, la cele trei probe participând atât elevii din clasa a XII-a, cât şi cei din clasa a XI-a. Simularea probei la alegere a profilului şi specializării, susţinută la una dintre materiile biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie, psihologie, va avea loc în 17 martie şi la aceasta vor participa doar elevii clasei a XII-a.

Rezultatele la simulările examenelor naţionale vor fi afişate în 31 martie, la unităţile de învăţământ, şi vor fi analizate prin discuţiile cu elevii, dezbateri în clasă, şedinţe cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea îmbunătăţii performanţelor şcolare.

 

Evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

În aprilie şi mai vor avea loc evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Primii testaţi vor fi elevii clasei a II-a, în săptămâna dinaintea Paştilor, respectiv în 10 aprilie vor fi probele scrise la limba romană şi limba maternă, în 11 aprilie citit la cele două discipline, în 12 aprilie proba scrisă la matematică şi în 13 aprilie limba română pentru minorităţile naţionale, scris şi citit.

Elevii clasei a IV-a vor susţine doar probe scrise la evaluarea naţională, în 3 mai la limba română, în 4 mai la matematică şi în 5 mai la limba maternă.

Vor urma elevii clasei a VI-a, care vor susţine probe la limbă şi comunicare în 10 mai şi la matematică şi ştiinţe ale naturii în 11 mai.

Tezele vor avea loc cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului al II-lea.

În acest an, pentru programul “Şcoala Altfel” nu mai este o perioadă fixă, fiecare şcoală putând decide în ce săptămână organizează aceste activităţi. În semestrul al doilea, şcolile pot opta să organizeze “Şcoala Altfel” în săptămânile: 27 februarie - 31 martie şi 15 mai - 9 iunie pentru învăţământul preşcolar şi primar, respectiv 27 februarie - 31 martie şi 15 mai - 9 iunie pentru învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal. Perioada programului "Şcoala altfel” nu trebuie să coincidă cu cea în care se susţin tezele semestriale. 

Vacanţa de vară va începe în 17 iunie şi se va încheia în 10 septembrie.

 

Probele de la examenul de Bacalaureat, susţinute din 6 iunie până în 30 iunie

Cursurile pentru clasa a XII-a se vor încheia în 26 mai.

Pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat, înscrierile vor avea loc în perioada 22 - 26 mai. Examenul de Bacalaureat va începe cu probele orale şi de competenţe, respectiv limba română (6-7 iunie), limba maternă (8-9 iunie), competenţe digitate (9, 12-13 iunie) şi limbă străină (16-17 iunie).

Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie - limba şi literatura maternă,  28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie - proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.

 

Probele scrise de la Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a

Elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie şi se vor înscrie la Evaluarea Naţională în 7-9 iunie.

Probele scrise vor fi susţinute în 19 iunie la limba şi literatura română, în 21 iunie la matematica şi în 22 iunie la limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate în 26 iunie şi tot atunci pot fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate până în 30 iunie, când vor fi anunţate rezultatele finale.

Din acest an şcolar, ponderea mediilor din clasele V-VIII la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale.  Admiterea în liceu se va finaliza în 28 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.